Naslovna // Kultura // Premijerno izvedena “Omča” Gradskog pozorišta Jagodina

Premijerno izvedena “Omča” Gradskog pozorišta Jagodina

Njom je započeta nova pozorišna sezona. Predstava će se ponovo igrati u četvrtak, 16. novembra, u sali Kulturnog centra, sa početkom u 20 sati. Tekst je pisao Peđa Trajković, a režiju potpisuje Velimir Mitrović

Foto: TV Kopernikus

Predstava „Omča“ Gradskog pozorišta Jagodina premijerno je izvedena proteklog četvrtka u sali Kulturnog centra u Jagodini. Ovom predstavom, započeta je i nova pozorišna sezona u Jagodini.

Igra se po tekstu Peđe Trajkovića, koji ga je originalno pisao za radio dramu, dok je predstavu režirao i tekst adaptirao Velimir Mitrović. Radnja prati susret nekoliko ljudi različitih mentaliteta u lokalnoj kafani i njihov način razmišljanja dok jedan od likova pokušava da izvrši samoubistvo. Tako se kroz brojne komične situacije dobija uvid u raznolikost karaktera koji nas okružuju, a na zanimljiv način obrađuju se i aktuelni problemi u društvu.

-Vrlo je aktuelno i ta aktuelnost se prenosi iz asocijacije u asocijaciju. Kada je rad na predstavi u pitanju, ovoga puta smo stvarno imali ozbiljno dobre uslove. Imali smo dovoljno vremena. U pozorištu uvek fale još tri probe. Nikad nismo zadovoljni, ali ovoga puta je sve leglo kako treba. Na premijeri uvek ima treme, međutim mislim da će se na daljim reprizama svi uigrati i da će predstava biti dugovečna. Tu ima i nekih glumaca koji su iz raznih razloga imali pauzu u Gradskom pozorištu, a s druge strane smo se potrudili da onima koji su išli iz predstave u predstavu damo drugačije zadatke da bi još bili što raznovrsniji. Ovo je meni sedma režija u Gradskom pozorištu Jagodina. Interesantno je to da prva predstava koju smo radio ovde je bila „Šljiva“ Peđe Trajkovića i sada je „Omča“, po njegovom tekstu, koju on ne može da vidi, jer je prošle godine zaista prerano preminuo –rekao je Velimir Mitrović, reditelj predstave.

Foto: TV Kopernikus

Jedan od glumaca u predstavi je i Nenad Petrović, koji tumači ulogu odžačara, po struci diplomiranog filozofa.

-Mislim da sam sa Veljom Mitrovićem radio pet predstava. On i ja se odlično poznajemo. On zna šta da očekuje od mene, ja od njega, tako da je sve lepo funkcionisalo. Poruka predstave je ta da treba biti svoj pre svega i da neke vrednosti treba da se poštuju. Ovo je sve jedna velika parodija –rekao je Petrović.

U predstavi još igraju i Petar Mitić (kafedžija), Bojan Miloradović (Obrad), Marija Debeljaković Stefanović (seljanka), Jovan Živković (student), Dragan Bunjevac (Kulon), Olivera Konstantinović (novinarka), Nedeljko Stefanović (kamerman) i Teodora Dinić (sponzoruša).

Za muziku je bio zadužen Darko Konstantinović, a za svetlo Ratko Petrović. Tehnički deo je bio poveren Zoranu Bulatoviću i Vojkanu Ristiću, dok je za ton bila zadužena Anja Pavlović. Reditelj Velimir Mitrović je bio zadužen i za odabir kostima, a Petar Mitić za scenografiju. Sufler je bila Biljana Radanović, a rekviziter Mila Šuša. Garderober je bila Danijela Radovanović, dok su dizajnerke plakata bile Jovana Radojević i Teodora Mitić.

Izvođenje predstave izazvalo je burne aplauze publike koja je salu ispunila do poslednjeg mesta, a za one koji su propustili premijeru, predstava će se ponovo igrati u četvrtak, 16. novembra, u sali Kulturnog centra u Jagodini sa početkom u 20 sati.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .