Naslovna // Kultura // Premijerno izvedena predstava “Hejtiketa” Škole glume Ćuprija

Premijerno izvedena predstava “Hejtiketa” Škole glume Ćuprija

U predstavi igra 11 učenica sedmog i osmog razreda osnovnih škola. Režiju potpisuje Marija Miladinović, a radi se njihovoj sedmoj premijeri

Foto: TV Kopernikus

Predstava “Hejtiketa” Škole glume Ćuprija premijerno je izvedena protekle srede u sali Osnovne muzičke škole “Dušan Skovran” u Ćupriji.

Škola glume Ćuprija nastavlja sa obrađivanjem društvenih problema kroz svoje predstave, te je ovoga puta tema njihove sedme premijere bila vršnjačko nasilje. Njenim izvođenjem pred brojnom publikom, 11 devojčica sedmog i osmog razreda ukazale su na ovaj društveni problem i to kako pogrdni nadimci i podrugivanje zbog različitosti mogu negativno da utiču na samopouzdanje mladih ljudi tokom najosetljivijeg perioda njihovog života.

-Celokupna predstava nas vodi u jednu školu i raslojava pojam etiketiranja ili kako smo se mi poigrali rečima “hejtiketiranja”. Nekako razmišljam kao Bertolt Breht. Ako promeniš jednog u publici, ti si promenio nečiji svet. Ako ne ceo svet, jedan čovek je promenjen. Moje očekivanje posle predstave je da kada izađu iz sale možda malo porazgovaraju o onom što su videli, pre odlaska na sladoled ili kafu. Treba da se malo više govori o tome i verujem da ćemo uspeti u tome. Što se tiče rada sa glumcima na predstavi, bilo je fantastično. Imala sam utisak da radim sa srednjoškolcima. Zaista igraju predstavu sa punim razumevanjem i znanjem likova koje tumače, što mi je zaista bilo važno. Najkraće rečeno – profesionalci –rekla je Marija Miladinović, rediteljka predstave.

Pred samu premijeru, glumice su rekle da je rad na ovoj predstavi za njih bio veoma inspirativan.

-Ovom predstavom hteli smo da kažemo stop svakom vidu nasilja, na kraju predstave dobićemo još jednu poruku: da je mnogo teško biti svoj i jedinstven, onakav kakav jesi  u današnjem vremenu, koje nas prisiljava da budemo moderni i da se promenimo. Nije bilo teško raditi sa drugaricama koje su stvarno divne. Mislim da će ova predstava biti najbolja do sada –rekla je Vasilisa Milojković, koja igra ulogu Mie.

-Meni je baš bilo lepo. Kroz igru smo svi zajedno radili, bili smo složni i baš mi je bilo lepo sa drugaricama raditi na predstavi –rekla je Antonina Petković, koja igra ulogu Anastasije, a koja je ujedno bila zadužena i za muzički odabir.

Pored Vasilise i Anđeline, u predstavi još igraju i Lana Milanović, Jana MilojevićElena StefanovićTara VeličkovićAndrijana PetrovićLana NešićTijana MilojevićAnđela Ibrić Neda Milosavljević. Pored Marije Miladinović, na predstavi su radili i Milica Radulović i Aleksandar Konovalov, dok je mentor procesa bio Uroš Mladenović. Za tehničku podršku bila je zadužena Tara ovanović, dok su izgled scene i kostimi rezultat kolektivnog stvaralaštva.

Iz Škole glume Ćuprija istakli su da im je u planu da ovu predstavu vidi što više osnovaca, te da će vredno raditi na tome, a sve u cilju njihovog osvešćivanja o značaju sprečavanja vršnjačkog nasilja i stvaranja međusobne tolerancije. Škola glume Ćuprija radi pri Ustanovi kulture ove opštine.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .