Naslovna // Kultura // Premijerno izvedena predstava “Skapenove podvale” Gradskog pozorišta Jagodina

Premijerno izvedena predstava “Skapenove podvale” Gradskog pozorišta Jagodina

Tekst je pisao Molijer, a za režiju je bio zadužen Toma Trifunović. Repriza nove predstave Gradskog pozorišta Jagodine je četvrtog novembra u 20 časova

Foto: TV Kopernikus

Predstava Gradskog pozorišta Jagodine „Skapenove podvale“ premijerno je izvedena proteklog četvrtka u skoro punoj sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini. Na ovaj način, započeta je nova pozorišna sezona.

Predstava se igra po tekstu Molijera, a u režiji Tome Trifunovića. Prema rečima asistenta reditelja Marije Miladinović, Molijer je zanimljiv baš zbog toga što njegova dela predstavljaju kombinaciju komedije pune života i radosti i filozofskih pitanja, te je zbog poruke koju šalje uvek aktuelan:

-Radi se o jednoj životnoj igri i o tome šta se dešava kada čovek svojom domišljatošću i pameću pomeri neke granice koje su već ustaljene. Naš Skapen, koji je glavni lik, je sluga koji je uspeo da nadmudri svoje gospodare i u tome je njegova veličina. Molijer je zanimljiv baš po tome što nekako uspeva da stvori jednu realističnu komediju punu optimizma, života i radosti, a da opet protne jedno filozofsko pitanje kroz sve to –rekla je Miladinović.

Iako ih je pandemija korona virusa dosta kočila tokom proba, glumci su istakli da je stvarati jednu ovakvu predstavu bilo zabavno iskustvo:

-Svaki ovakav projekat sa sobom nosi dosta izazova. Bilo je uzbudljivo uklopiti naše privatne obaveze sa svim probama koje su znale da budu jako naporne, a sve u cilju jedne dobre i kvalitetne predstave. Molijer zaslužuje da naše pozorište odigra jednu kvalitetnu predstavu u režiji Tome Trifunovića –rekao je Nedeljko Milanović, koji u predstavi igra plemića Leandra.

-Mi žene smo ovoga puta imale kratke ulogice, tako da nema mnogo razvijenih karaktera, ali generalno je laka predstava za igranje. Ja igram neku mladicu koja je pred udajom i koja traži nekog bogatog partnera, koga je i našla. Bilo je teško spremati predstavu zbog korone, ali mi smo na sceni više od 15 godina, tako da znamo šta radimo. Nadam se da će biti gledana kao ostale –rekla je Marija Debeljaković Stefanović, koja u predstavi igra lik Hiacinte.

U predstavi još igraju i Nenad Petrović (Skapen), Petar Mitić (Silvester), Bojan Miloradović (Oktav), Dragan Milić (Argant), Jelena Jovanović (Zerbineta), Milić Nikodijević (Žeront), Violeta Pešić (Nerina) i Milena Petrović (Karla). 

Reditelj Toma Trifunović je bio zadužen i za izbor muzike. Scenografija je rađena po ideji pokojnog Radovana Laleta Đurovića, a kostimi po ideji, takođe pokojne, Ane Nestorović. Za šminku je bila zadužena Milica Vasiljević, dok tehničku ekipu čine Aleksandar Petrović i Zoran Bulatović. Sufler je Biljana Radanović, garderober Zorica Džigurski, a organizator Branka Marinković.

Oni koji su premijeru propustili, najnoviju predstavu Gradskog pozorišta Jagodine moći će da pogledaju već u četvrtak, 4. novembra, sa početkom u 20 časova.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .