Naslovna // Kultura // Promovisan zbornik o mati Ani Adžić na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Promovisan zbornik o mati Ani Adžić na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Pored promocije knjige o ćerki Sretena Adžića, sastavni deo programa bila je i izložba o igumaniji, kao i naučni skup, okrugli sto i nastup orkestra ove obrazovne ustanove

Promocija knjige privukla veliku pažnju

Zbornik „Igumanija Ana (Adžić) – oličenje posvećenosti“ promovisan je protekle subote u galeriji Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini. Ovo delo objavljeno je povodom 120 godina od njenog rođenja i 70 godina od primanja monaškog čina.

Nadežda Adžić, po primanju monaškog čina Ana, bila je ćerka Sretena Adžića, čoveka koji je 1898. godine osnovao Mušku učiteljsku školu u Jagodini. U knjizi se nalazi 14 radova o njenom mladalačkom i monaškom životu i umetničkom stvaralaštvu koje su pisali poznati istoričari i profesori, ali i sećanja sestara iz manastira u kojima je mati Ana boravila. Takođe, sastavni deo zbornika su i fotografije i različitih perioda njenog života. Istoričar mrDejan Tanić istakao je da se radi o jednoj od najznačajnijih ličnosti novije srpske istorije i srpske duhovnosti:

-Ona je definitivno obeležila drugu polovinu 20. veka kao veliki duhovnik i kao veliki dobrotvor. Inače, bila je učenica velikog vladike Nikolaja Velimirovića i sigurno da je on posle svega što je učinio za srpsku duhovnost, ostavljajući Anu Adžić kao svoju učenicu i duhovno čedo, napravio još veći pomak u našem srpskom narodu ka onome što predstavlja pravoslavnu tradiciju i našu pravoslavnu civilizaciju –rekao je Tanić.

Zbornik sadrži 14 radova o životu ćerke Sretena Adžića

Prodekan za nastavu na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini Ilijana Čutura rekla je da njena ličnost bila značajna sa više aspekata:

-Ne samo da je obeležila srpsko monaštvo i srpsku duhovnost, pravoslavnu i svetosavsku, već je zapravo sprovela u delo amanet svog oca jer je čitav svoj život, još kao iskušenica, posvetila nevojljnoj, sirotoj deci osnivajući i vodeći dečija hranilišta i skloništa –istakla je Čutura.

Pored Tanića, o mati Ani Adžić, ispred Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, govorila je i Mirjana Mokrovčak Glišović. Njena ustanova je i priredila izložbu pod nazivom „Mati Ana Adžić – duhovno čedo vladike Nikolaja Velimirovića“ koja je postavljena na Fakultetu. Sastavni deo programa bili su i okrugli sto i naučni skup. U muzičkom delu programa nastupili su i članovi orkestra Fakulteta, kao i mlade vokalne solistkinje Danica Đokić i Mina Anđelković.

Ovaj događaj bio je samo jedan u nizu u sklopu obeležavanja Dana fakulteta koji će biti prigodno obeležen u petak 13. decembra: najpre predstavljanjem arhive i monografije „Knjiga sećanja: Učiteljska škola u Jagodini u sećanju njenih učenika 1920 – 1940.“  na samom Fakultetu u 12 časova, a potom i svečanom akademijom u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u 13 časova.

Dušan Miletić

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .