Naslovna // Kultura // Promovisana knjiga o Knezu Milošu u Jagodini

Promovisana knjiga o Knezu Milošu u Jagodini

Pored autora prof. dr-a Radoša Ljušića, o knjizi su govorili i prof. dr Suzana Rajić, šef katedre za noviju istoriju srpskog naroda na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Ninoslav Stanojlović, jagodinski istoričar. Događaj je izazvao veliko interesovanje javnosti

Foto: TV Kopernikus

Knjiga „Knez Miloš (1783 – 1860) autora prof. dr-a Radoša Ljušića predstavljena je proteklog četvrtka u Crkvi svetih arhangela Mihaila i Gavrila, zadužbini Kneza Miloša, u Jagodini.

Knjiga na više od 900 stranica, kroz reči i slike, iz svih uglova opisuje život jednog od najznačajnijih srpskih vladara. Ljušič, kao jedan od najboljih poznavalaca srpke istorije u 19. veku, na knjizi je predano radio: od dolaska na Filozofski fakultet 1975. pa sve do prošle godine, kada je knjiga i ugledala svetlost dana. Autor je za ovu monografiju dobio nagradu grada Beograda ove godine, u domenu humanističkih i društvenih nauka.

-Ono što je najbitnije za Miloša i ono što bi trebalo da zna svaki građanin Srbije jeste da se radi o državotvornom vladaru. Karađorđe je vodio ustanke u Prvom, on u Drugom srpskom ustanku, ali je Miloš uspeo da stvori državu 1830. odnosno 1833. kao autonomnu kneževinu Srbiju. To je najveći uspeh koji smo postigli u 19. veku i sa tim jedino može da se meri nezavisnost 1878. godine i proglas Kraljevine Srbije 1882. godine. Miloš je višeslojna ličnost, za razliku od mnogih naših vladara, koje karakterišu pojedine osobine kao Karađorđa hrabrost, Mihajla mudrost itd. Miloša karakterišu sve dobre osobine jednog vladara i čoveka. Ono što vredi posebno naglasti jeste jedna izuzetna sobina koju je Knez Miloš ispoljio, a koju posle toga nije ispoljio nijedan drugi vladar niti ijedan srpski političar i državnik. To je diplomatska veština. On je imao diplomatski mer kakav nije imao nijedan Srbin pre i posle njega. On je uspeo da 15 godina pregovara sa portom da bi dobio hatišerif iz 1833. godine kojim su nam omogućili da imamo autonomnu kneževinu Srbiju. Takve osobine i takvu sposobnost pregovora sa Turcima nije ispoljo niko više –rekao je autor između ostalog.

Tokom predstavljanja knjige jagodinskoj publici, govorio je i istoričar Ninoslav Stanojlović. On je istakao da, zahvaljujući iznetim činjenicama i dizajnu, ova knjiga predstavlja pravi istoriografski biser.

-To je prva, prava kompletirana, zaokružena biografija velikog srpskog vladara, jednog od najvećih za 19. vek, sa mnogo detalja. Pisana je arhaičnim jezikom i mene je posebno impresionirao jedan izraz koji je sam profesor Ljušić, u vezi same ove knjige izmislio, kao odraz karaktera, politike, Miloša kao porodičnog čoveka i državnika. To je sažeto u jednom izrazu – „zlo dobri knez“ –istakao je Stanojlović.

Pored Ljušića i Stanojlovića, o knjizi je govorila i prof. dr Suzana Rajić, šef katedre za noviju istoriju srpskog naroda na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Promociji u Jagodini, pored gradonačelnika Ratka Stevanovića i predstavnika jagodinskog sveštenstva, prisustvovao je i veliki broj drugih ljudi. Autor je već za narednu godinu najavio slično izdanje – koje će ovaj put biti posvećeno Karađorđu Petroviću.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .