Naslovna // Kultura // Promovisana knjiga “Superpovezani” u Jagodini: Internet, naš omiljeni neprijatelj

Promovisana knjiga “Superpovezani” u Jagodini: Internet, naš omiljeni neprijatelj

O knjizi i njenom značaju, pred brojnom publikom, govorili su Zoran Hamović, glavni urednik i direktor izdavačke kuće „Klio“, Maja Vukadinović, urednica edicije „Multimedija“, Dalibor Petrović, profesor sociologije na beogradskom Univerzitetu i Marko M. Đorđević, profesor na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Marko M. Đorđević, Zoran Hamović, Maja Vukadinović i Dalibor Petrović tokom promocije

Knjiga američke komunikološkinje Meri Čejko pod nazivom „Superpovezani“ promovisana je proteklog utorka na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Autorka već više od 25 godina proučava uticaj interneta na društvo i ličnost, a u knjizi su kroz 10 tema obrađene prednosti i mane korišćenja interneta. Dalibor Petrović, profesor sociologije na Univerzitetu u Beogradu i jedan od govornika tokom tribine, istakao je da knjiga na različite i zanimljive načine obrađuje značaj našeg prisustva na internetu:

-Način na koji se prilazi problemima koje Meri Čejko istražuje je pomeren od onog negativističkog diskursa i onog statusa moralne panike kada se internet povezuje samo sa negativnim stvarima. Zapravo, ona pokušava da izvede onaj uravnoteženi pristup internetu i da realno sagleda sve fenomene koji su povezani za upotrebu interneta. Ona neće reći da je društvenost ugrožena zbog upotrebe interneta, čak tvrdi suprotno. Ona smatra da će naša društvenost biti spasena zato što koristimo ove tehnologije –rekao je Petrović.

Knjigao obrađuje sve prednosti i mane našeg prisustva na internetu

Pored njega, o knjizi su govorili i Zoran Hamović, glavni urednik i direktor izdavačke kuće „Klio“, Maja Vukadinović, urednica edicije „Multimedija“ i Marko M. Đorđević, profesor na Fakultetu pedagoških nauka, koji je ujedno i moderirao tribinom. Hamović je istakao da čovek ne sme da dozvoli da tehnologija bude superiornija u odnosu na njega, dok je Vukadinović napomenula da je autorka na osnovu iznetih stavova „tehno-optimista“, iako je naglasila da nam je „digitalni detoks“ potreban. Đorđević je napomenuo da nije sama tehnologija loša, koliko načini na koji se ona koristi.

Tribina je privukla veliku pažnju mladih ljudi, koji su po njenom završetku razgovarali sa govornicima o upotrebi interneta i ulozi koju on ima u njihovom životu.

Dušan Miletić

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .