Naslovna // Kultura // Promovisana književna antologija “Mozaik ljubavne poezije i proze” u Jagodini

Promovisana književna antologija “Mozaik ljubavne poezije i proze” u Jagodini

Tokom večeri, autori su pred brojnom publikom čitali svoje pesme i priče zastupljene u „Mozaiku ljubavne poezije i proze“, a priređen je i šarenolik muzički program

Foto: TV Kopernikus

Nova, 32. po redu dvojezična književna antologija „Mozaik ljubavne poezije i proze“ spisateljice Dragice Matejić Šreder promovisana je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Knjiga je sastavljena od literarnih radova više od 80 autora: kako iz Srbije, tako i iz Nemačke, sa prevodom na oba jezika pomenutih država. Autorka je istakla da rad na ovoj knjizi njoj nije predstavljao napor, već isključivo zadovoljstvo sa željom da preko lepe pisane reči spoji ljude različitih nacionalnosti:

-Za mene su svi ti radovi interesantni, jer sam se zaklela da ću praviti mostove između kultura, da bi ljudi koji ne razumeju jedan ili drugi jezik mogli da upoznaju dušu tih autora koji se nalaze u mojim antologijama. S obzirom na to da mi je muž bio Nemac, radovi su i na srpskom i na nemačkom, a ja sam se trudila da obuhvatim autore iz svih zemalja, koji su spremni da napišu nešto na temu koju sam izabrala. Ovaj put, radi se o pričama i pesmama o ljubavi prema nekome ili nečemu –istakla je Matejić Šreder.

Pojedini autori čija su dela zastupljena u knjizi, a koji su prisustvovali njenoj promociji u jagodinskom Književnom klubu „Đura Jakšić“, imaju samo reči hvale za angažovanje Dragice Šreder na polju književnosti:

-Dragica Šreder je institucija. Mi se poznajemo preko 25 godina. To je veza sa Maticom i veza sa nemačkom kulturnom sredinom u kojoj mi već nekoliko decenija radimo, sarađujemo i povezujemo ta dva naroda na jedan najlepši mogući način, a to je preko poezije i proze –rekao je Ljubiša Simić, jedan od autora koji su zastupljeni u knjizi.

-Imao sam sreću da preko Književnog kluba pre više od godinu dana upoznam Dragicu Šreder i video sam koliko je ona veliki entuzijasta i koliki je zaljubljenik u književnost. Iz tog kratkog poznanstva proistekla je i moja želja da se javim na njen poziv i da šaljem neke svoje radove koje je ona uvrstila u ovu izvanrednu antologiju. Ja sam zaista srećan zbog toga. Hvala joj i želim joj u svakom pogledu napredak i svako dobro –rekao je Boris Stojanov, pesnik.

Foto: TV Kopernikus

Tokom večeri, pored Simića i Stojanova, svoje radove iz antologije, pred brojnom publikom, čitali su i Željko KneževićSnežana BihlerVesna PantićSlavica Mastikosa i Miloš Milojević, a veče je završila upravo Dragica čitanjem svoje pesme na srpskom i nemačkom jeziku. Sastavni deo događaja bio je i šarenolik muzički program. Izvođenjem par pesama predstavila se mlada Anđela Trajković, na fruli i saksofonu predstavio se mladi Stefan Dugalić, a na gitari Duško Dimitrijević Endži. Dragica ne prestaje sa pisanjem i već sledeće godine očekuje se objavljivanje nove književne antologije čiji je radni naziv „Magija detinjstva“.

Dragica Matejić Šreder rođena je 1948. godine u Miloševu kod Jagodine, a više decenija živi i stvara u Hildenu, u Nemačkoj. Piše i prevodi poeziju i prozu, kako za odrasle, tako i za decu. Objavila je 20 samostalnih knjiga i 32 dvojezične antologije, sa prevodom na srpski i nemački jezik. Njeni radovi zastupljeni su u brojnim zbornicima i almanasima, a za svoj rad dobila je i veliki broj nagrada. Član je brojnih književnih udruženja: kako u Srbiji, tako i u Nemačkoj.

D.M.

tagovi: , , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .