Naslovna // Kultura // Promovisana nova knjiga dr-a Vlada Spiroskog – “Izabrane pesme”

Promovisana nova knjiga dr-a Vlada Spiroskog – “Izabrane pesme”

„Inspiraciju za pisanje nalazim u ljubavi, patnji, stradanju, uspesima, jednostavno – u životu“ rekao je poznati jagodinski otorinolaringolog

Snežana Bihler, Vlado Spiroski i Dejan Tanić: Foto TV Kopernikus

Nova zbirka dr-a Vlada Spiroskog, pod nazivom „Izabrane pesme“, promovisana je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Iako je Spiroski po vokaciji otorinolaringolog, tokom svoje karijere nije prestao da neguje svoj talenat za pisanje. Njegove knjige „Koraci“, „Horizonti“ i „Kredenec“ naišle su na topao prijem kod čitalačke publike, a u nedavno objavljenoj knjizi „Izabrane pesme“ nalaze se one iz prethodnih izdanja i dvadesetak novih. Ona je promovisana u jagodinskom Književnom klubu „Đura Jakšić“, a autor je istakao da inspiraciju nalazi u svim životnim situacijama, pa i u ovoj trenutnoj koja je pogodila ceo svet:

-Napisao sam pesmu “Molim se za ljude” koja je jednostavno izletela iz mene. Ona mi je dala snagu da se dalje borim, ali da se svi mi kao društvo pokrenemo i borimo da ovo čudo od virusa nekako satremo. Moja omiljena pesma u knjizi nosi naziv “Šta je ljubav”. U njoj objašnjavam šta je ljubav, barem to pokušavam. Videćemo da li sam objasnio –rekao je autor kroz smeh.

O Spiroskom su tokom večeri govorili predsednica Književnog kluba u Jagodini Snežana Bihler i istoričar, mr Dejan Tanić. On je, između ostalog, istakao da je Ohrid, rodni kraj autora, čudesan zbog svoje kulturološke istorije, te da njegov dar za pisanje nije slučajnost. Stihove su čitali sekretar kluba Toni S. Stojanović, kao i Bojan Miloradović i Nenad Nikolić. U muzičkom delu programa, publici se na gitari predstavio kantautor Duško Dimitrijević Endži, koja je njegova, ali i izvođenja govornika, pozdravila burnim aplauzima.

Vlado Spiroski rođen je 1960. godine u Ohridu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Medicinski fakultet, specijalizaciju i subspecijalizaciju u Beogradu. Piše od rane mladosti, a zbirka “Izabrane pesme” njegova je četvrta po redu. Nastupao je na brojnim književnim manifestacijama i za nagrađivan za svoje stvaralaštvo. Član je Književnog kluba “Đura Jakšić” u Jagodini, Književne zajednice Jugoslavije I Udruženja književnika Srbije. Živi u Jagodini gde radi kao specijalista otorinolaringologije i audiologije u Opštoj bolnici, ali i u sopstvenoj ordinaciji.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .