Naslovna // Kultura // Promovisana nova knjiga Dragice Matejić Šreder – “Dečija radost”

Promovisana nova knjiga Dragice Matejić Šreder – “Dečija radost”

Bajke, priče i pesme za decu u knjizi se nalaze kako na srpskom, tako i na nemačkom jeziku, a autori su sa različitih podneblja i govornih područja

Dragica Matejić Šreder: Foto TV Kopernikus

Najnovija, 31. po redu, dvojezična antologija Dragice Matejić Šreder, pod nazivom „Dečja radost“, promovisana je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

U ovoj knjizi nalaze se bajke, priče i pesme za decu, a izbor i prevod izvršila je upravo Dragica. Pored njenih, objavljena su i dela brojnih drugih autora koji dolaze sa različitih govornih područja i podneblja. Za recenziju je bio zadužen književnik Ratko Stojilović, koji je istakao da čitanje ove knjige predstavlja izuzetno, neprocenjivo zadovoljstvo:

-S obzirom na to da je meni stalo do tih mostova između kultura, sa zadovoljstvom sam radila na ovoj antologiji, posebno sada u vreme korona virusa. Imala sam posla, pa mi uopšte nije bilo dosadno. Predstavljeni su radovi 65 autora od kojih su trideset tri muškaraca i trideset dve žene. Umesto predgovora, nalazi se jedna pesma Desanke Maksimović. To sam uradila zato što su želeli da je izbace iz školskih udžbenika –rekla je Dragica.

Tokom večeri, pored Dragice, svoja dela iz knjige čitali su i Bojan Miloradović, Marina Pavlović, Miomir M. Lakićević, Vesna Pantić, Zagorka Bunthornsade i Zdravko Sretenović. Veče je dodatno oplemenjeno muzičkim nastupom jagodinskog kantautora Duška Dimitrijevića Endžija.

Po završetku večeri, Dragici je književnik Borisav Blagojević, u ime Književnog kluba „Dušan Matić“ iz Ćuprije, uručio „Velikomoravsku povelju“ za veliki doprinos na polju kulture.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .