Naslovna // Kultura // Promovisana prva knjiga Zdravka Sretenovića u Jagodini

Promovisana prva knjiga Zdravka Sretenovića u Jagodini

Tokom večeri, govorilo se o pesniku i njegovom radu. Čitana je i njegova poezija, a priređen je i zanimljiv muzički program

Foto: TV Kopernikus

Zdravko Sretenović, pesnik rodom iz Radošina kod Svilajnca, promovisao je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini svoju prvu zbirku poezije pod nazivom „26“.

Sretenović danas živi i stvara u Bagrdanu kod Jagodine. Pisanjem se, sa dužim pauzama, bavi od petog razreda osnovne škole. Pre tri godine, u selu Bagrdan osnovan je Književni klub „Dušan M. Dačić“, čiji je on predsednik, i od tada Zdravko piše punom parom. Njegove pesme objavljene su u mnogim literarnim zbornicima, a za njih je dobio pregršt diploma i zahvalnica. Sretenovićeva prva zbirka poezije, pod nazivom „26“, objavljena je prošle godine. Posle promocija u Lapovu, Bagrdanu i Paraćinu, naišla je na pozitivne reakcije ljubitelja pisane reči:

-Glavna tema je ljubav. Ljubav prema ženi je univerzalna tema. Ja mogu da kažem, i u ovim mojim godinama, ljubav je ista i sa 18, 25 i sa 60 i nekoliko godina. Mislim da je to jedno najjače osećanje. Što kažu ljudi, volimo se više, a ratujmo manje. Mislim da to uvek važi. Nemam omiljenu pesmu u knjizi, sve su mi posebno drage. Neka ostane tajna šta znači ovo „26“, ali nije slučajno tako –bio je zagonetan autor.

Tokom promocije u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini, govorilo se o autoru i njegovom stvaralaštvu. Književnik i novinar Mile G. Lazarević, inače predsednik Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug, istakao je da se radi o izuzetnoj umetničkoj ličnosti, te i da je njegova zbirka poezije ozbiljna, zrela i da kao takva, ne deluje kao prva i da zaslužuje svu pažnju. Govorila je i prof. Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini, a stihove su čitali Malina Pavlović, potpredsednica Književnog kluba „Dušan M. Dačić“ u Bagrdanu, Miša BrajkovićMiroslav Mitrović, Koviljka Hadži Ilić, Aleksandar Milojković i Sunčica Milojević. Utiske čitalaca Sretenovićeve prve zbirke pročitala je mlada Tijana Zlatković.

U muzičkom delu programa, na gitari se predstavio jagodinski kantautor Duško Dimitrijević Endži, a na fruli i saksofonu mladi Stefan Dugalić. On je takođe pročitao par svojih pesama. Vokalnim izvođenjem tradicionalnih narodnih pesama predstavila se Milanka Jovanović.

Sretenović je za kraj godine najavio izlazak nove knjige, za koju mu je takođe, kako je rekao, ljubav bila glavna inspiracija.

Događaj je privukao veliku pažnju javnosti, a novi je zakazan već za četvrtak, 28. oktobar. Tada će u Književnom klubu „Đura Jakšić“ gostovati dr Golub Jašović. Početak je u 18 sati, a ulaz je besplatan za sve posetioce.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .