Naslovna // Kultura // Saopšten repertoar 50. “Dana komedije” u Jagodini

Saopšten repertoar 50. “Dana komedije” u Jagodini

Nagradu za životno delo dobiće glumica Olga Odanović, a festival će po tradiciji biti održan od 20. do 27. marta u jagodinskom Kulturnom centru

Foto: TV Kopernikus

Na konferenciji za novinare koja je proteklog utorka održana u foajeu Kulturnog centra „Svetozar Marković“ u Jagodini, kojoj su prisustvovali umetnički direktor festivala Nebojša Bradić, direktorka Kulturnog centra Zorica Stojinović i predstavnici medija, saopštena je selekcija Aleksandra Milosavljevića za predstojeći 50. jubilarni festival „Dani komedije“.

1. Aleksandar Popović, RAZVOJNI PUT BORE ŠNAJDERA, režija Egon Savin, Jugoslovensko dramsko pozorište

2. Kristofer Djurang, VANJA, SONJA, MAŠA I OSTALI, Ksenija Krnajski, Atelje 212

3. Minja Peković, BRAVO ZA KLOVNA, režija Minja Peković, Narodno pozorište / Kazalište / Nepszinhaz Subotica

4. Aleksandar Popović, LJUBINKO I DESANKA, režija Milan Nešković, Narodno pozorište „Toša Jovanović“

5. Dušan Kovačević, RADOVAN TREĆI, režija Vito Taufer, Narodno pozorište Sombor

6. Kokan Mladenović, BILO JEDNOM NA BRIJUNIMA, režija Kokan Mladenović, Bitef teatar

7. Ežen Jonesko, ĆELAVA PEVAČICA, režija Jagoš Marković, Centar za kulturu Tivat

Pored zvanične selekcije specifičnog žanrovskog festivala koji ima veliko nasleđe i ogroman uticaj na pozorišni život Srbije, a koji sada slavi pola veka postojanja, na konferenciji je istaknuto i da je u pripremi kapitalno delo, odnosno Monografija festivala Dani komedije. Takođe, najavljene su i dve velike izložbe: izložba posvećena glumcu Miji Aleksiću povodom sto godina od njegovog rođenja, nastala u saradnji Jugoslovenske kinoteke i Kulturnog centra Gornji Milanovac i izložba koja će obuhvatiti period od nastanka Dana komedije do danas, a koja je zajednički projekat jagodinskog Kulturnog centra i Zavičajnog muzeja. Poznato je i da će predsednik žirija ove godine biti naš istaknuti dramski umetnik, Svetislav Bule Goncić, dok će ostala dva člana stručnog žirija, kao i naziv predstave koja će biti odigrana u čast nagrađenih biti poznati za nekoliko dana. Podsećamo, dibitnica statuete Zlatni ćuran, nagrade za životno delo je glumica Olga Odanović, a nagrada će joj biti uručena na 50. festivalu Dani Komedije koji se održava od 20. do 27. marta u Jagodini.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .