Naslovna // Kultura // “Tango, badem i so”: Jagodinski bodibilder Rade Panić u novoj pesničkoj avanturi

“Tango, badem i so”: Jagodinski bodibilder Rade Panić u novoj pesničkoj avanturi

O knjizi tokom promocije u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini su govorili književnica i recenzent Slavica Pejović, redaktor knjige Danijela Panić i prof. Snežana Bihler. U muzičkom delu programa nastupio je Ivan Stojanović

Rade Panić: Foto TV Kopernikus

Poznati jagodinski bodibilder Rade Panić predstavio je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini svoju novu, drugu po redu, zbirku pesama „Tango, badem i so“.

Ova zbirka ljubavne poezije prati njegov prvenac „RP 007 i pev ljubavi“ koja je objavljena 2021. godine, kada je javnost i mogla da se upozna sa ovim delom njegove ličnosti, s obzirom na to da ga je do sada poznavala kao istaknutog i višestruko nagrađivanog sportistu, naročito u sferi bodibildinga.

-Ova knjiga je moj doprinos kulturi i umetnosti. To su uglavnom ljubavne pesme koje su podeljene u tri poglavlja i radi se o ljubavi prema ženi. Inspiracija je uglavnom neka osoba koja meni daje neku emociju, a u ovom slučaju to je jedna žena. Prethodna zbirka je bila malo konfuzna. Radilo se o više žena i to je pisano u periodu kada sam bio mlađi. Rad na ovoj knjizi je trajao sedam-osam meseci, a jednu pesmu u njoj sam posvetio i svom ocu –rekao je Panić.

Foto: TV Kopernikus

Slavica Pejović, književnica i recenzent njegove knjige, izvršila je odabir pesama koje će se naći u njegovoj najnovijoj zbirci. Ujedno je istakla njegov talenat, kao i to da je Panić dosta sazreo u odnosu na svoj prvenac.

-Rade je specifičan lik. Bila sam iznenađena kada sam se prvi put susrela sa njegovom poezijom. On je čovek zaljubljenik u lepotu pri čemu je lepotu žene povezao sa lepotom sporta i svog tela. Sama činjenica da ovaj naslov nije posvećen njegovom „RP 007“ već nosi naziv prema jednoj od njegovih pesama, govori o tome koliko on i život i ljubav prema ženi i ženama prikazuje i predstavlja u svim vidovima: i u tuzi, bolu i u najlepšem osećanju koje se doživljava – u ljubavi. On je to uspeo da predstavi –rekla je Pejović, inače predsednica Kluba ljubitelja knjige „Majdan“ i urednica istoimenog časopisa za književnosti, kulturu i nauku.

Za redakturu je bila zadužena Danijela Panić, koja je tokom večeri i čitala poeziju autora iz nove zbirke, a veče je dodatno oplemenjeno muzičkim nastupom Ivana Stojanovića. Tokom večeri, uprava Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini, gde je i promovisao svoju novu zbirku, dodelila mu je prestižnu „Đurinu gramatu“, a deo prihoda od prodatih knjiga Panić će, i ovoga puta, donirati u humanitarne svrhe.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .