Naslovna // Kultura // Tatjana Đurić dobitnica nagrade “Dušan Srezojević”

Tatjana Đurić dobitnica nagrade “Dušan Srezojević”

Nagrada se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine. O tome da nagrada pripadne Tatjani odlučio je žiri koji su činili: prof. Snežana Bihler i književnice dr Branka Milojević Rato i Dragica Šreder

Snežana Bihler (levo) uručuje nagradu Tatjani Đurić: Foto TV Kopernikus

Tatjana Đurić, profesor razredne nastave i književnica, dobitnica je nagrade „Dušan Srezojević“ koju Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini dodeljuje od 1989. godine za sveobuhvatan književni rad. Nagrada joj je uručena protekle subote, na praznik Svetog Save, u prostorijama ove ustanove kulture.

-Ovo je jedna od mojih većih nagrada i puno mi znači, pogotovo zato što sam iz ovog kraja. Ne živim ovde, ali to je moj grad i ovde su bili moji počeci. Drago mi je da Klub nije zaboravio na mene, nego je pratio kako sam ja godinama rasla, kao i zbog toga što je moje stvaralaštvo uzeto u razmatranje. Naša saradnja je odlična. Veliki broj svojih knjiga sam predstavila ovde, ali i u biblioteci i školama u Jagodini –rekla je Đurić, koja je rođena u Jagodini, ali živi, radi i stvara u Kruševcu.

Nagrada se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine. O tome da upravo Tatjana dobije ovo priznanje, odlučio je tročlani stručni žiri koji su činili: predsednica Književnog kluba u Jagodini Snežana Bihler i književnice dr Branka Milojević Rato i Dragica Šreder.

-Interesantno je što koristi sve vidove književnosti, ali presudilo je to što ima izuzetan dar i talenat. Igra se rečima i jedan od važnijih momenata je taj što je napisala mnoge pesme i priče za decu sa kojom mi radimo po individualnim obrazovnim potrebama. To je izuzetno plemenito –rekla je Bihler.

Inače, dobitnica ove nagrade piše od srednjoškolskih dana, a sarađivala je sa Slobodanom Žikićem, Bajom Džakovićem, Peđom Trajkovićem i drugima. Sa objavljivanjem je počela od 2009. godine. Napisala je po jednu zbirku pesama i priča za odrasle, a tokom svog raa najviše se fokusirala na književnost za decu, te je za njih objavila sedam knjiga. Jedna od njih sastoji se od inkluzivnih poema za decu sa posebnim potrebama, a pre tri meseca objavljen je roman za decu „Slatka radnja – Zvonce“. Uskoro bi trebalo da objavi i poslednji nastavak trilogije romana za decu koja nosi naziv „Zmajevito vreme“.

Podsećanja radi, Dušan Srezojević rođen je 1886. godine u Jagodini. Bio je srpski avangardni pesnik i pripovedač. Prvu i jedinu zbirku pesama „Zlatni dasi“, na kojoj su mnogi doktorirali objavio je 1912. godine, a preminuo je 1914. godine. Ovu nagradu do sada su dobili brojni istaknuti književnici.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .