Naslovna // Kultura // U Jagodini promovisana prva multimedijalna knjiga na svetu

U Jagodini promovisana prva multimedijalna knjiga na svetu

Radi se o pesmama koje je nedavn preminuli poznati dramski pisac, pesnik i ilustrator Peđa Trajković pisao za pozorište, a koje je komponovao Darko Konstantinović. Čitaoci ih mogu čuti na sajtu, ali i tokom čitanja knjige, skeniranjem QR koda koji se u njoj nalazi

Foto: TV Kopernikus

Multimedijalna knjiga nedavno preminulog poznatog jagodinskog dramskog pisca, pesnika i ilustratora Peđe Trajkovića „Kad je knjiga, nek’ je s muzikom“, u izdanju Udruženja „ArtKrug“, promovisana je proteklog četvrtka u foajeu Kulturnog centra u Jagodini.

Radi se o pesmama koje je Trajković pisao za pozorište. Pored toga što ih mogu pročitati, čitaoci mogu i da čuju njihova izvođenja.

-Knjiga je moja dugogodišnja želja, ali i Kesina, Peđina i svih ljudi sa kojima smo sarađivali svi ovih godina. Želja nam je da tu muziku damo deci da slušaju. Prvo nam je bila ideja da objavimo klasičan disk. Onda smo shvatili da klinci čak i ne znaju šta je disk. Ali, i da znaju, većina njih nema na čemu da ga pusti. Onda smo slučajno došli na jednu genijalnu ideju, a to je da napravimo sajt koji je potpuno ekvivalentan vizuelno, ali i po sadržaju. Napravili smo 18 stranica koje sadrže isto što i knjiga: ilustraciju, tekst, ali i plejer preko kog klinci mogu i da čuju muziku, a mogu i da je skinu. U knjigu smo ubacili i QR kodove. Treba ga samo skenirati i link vas automatski vodi na sajt. To je u skladu sa decom današnjice, njima je to jako interesantno i jako funkcionalno. Sasvim slučajno smo napravili prvu multimedijalnu knjigu na svetu –rekao je Darko Konstantinović, slobodni umetnik i kompozitor svih pesama koje su zastupljene u knjizi, koji je dodao da se iz Peđinih stihova čuje muzika, te da komponovanje uopšte nije predstavljalo problem.

Većinu pesama otpevao je Dejan Todorović Kesa, koji je zajedno sa Konstantinovićem nastupio tokom predstavljanja knjige u Jagodini. O Peđi su pričali i njegove pesme čitali istaknuti jagodinski glumci Petar Mitić i Olivera Konstantinović, dok je događajem moderirala Maja Aleksić. Promocija ove jedinstvene zbirke „Kad je knjiga, nek je s muzikom“, koju prate i Peđine ilustracije i koja je izazvala veliko interesovanje javnosti, održana je pod pokroviteljstvom grada Jagodine.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .