Naslovna // Kultura // Završen 10. “DOPS” u Jagodini

Završen 10. “DOPS” u Jagodini

Najbolja predstava u dečijoj konkurenciji je “San letnje noći” iz Paraćina, dok je u omladinskoj trijumfovala predstava “Koreni” iz Severne Makedonije. Festival obeležio i bogat i kvalitetan prateći program

Žiri sa nagrađenima tokom završne večeri

Jubilarni, 10. po redu, festival dečijih i omladinskih predstava “DOPS” završen je protekle subote dodelom nagrada najboljima u sali Centra za kulturu “Svetozar Marković” u Jagodini.

Kao i prethodnih godina i ovu su obeležili odlično raspoloženje, mašta, kreativnost i impresivna gluma mladih talenata. Tokom trajanja festivala, publika je imala priliku da vidi pet dečijih i pet omladinskih predstava, a umetnički direktor festivala Bojan Miloradović zadovoljan je ovogodišnjom organizacijom i profesionalnošću mladih glumaca:

-Žiri je imao težak zadatak i nijanse su odlučivale. Članovi žirija su na mnogim predstavama čak i zaplakali. Zaista, ti glumci su podsećali na prave profesionalnce. Ovogodišnji član žirija Aleksandar Stevanović ove godine završava Akademiju u Banjaluci i on je dobio nagradu na prvom festivalu. Imam informaciju da mnogi glumci koji su dobili nagradu na “DOPS”-u su već sada studenti akademija kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Ako bi nešto kratko trebalo da kažem o ovogodišnjem festivalu, ja bih samo rekao da je deseti “DOPS” za čistu desetku –rekao je Miloradović.

U žiriju su ove godine bili dramska umetnica iz Beograda Mirjana Mina Lazarević, inače predsednica žirija, glumac Akademije iz Banjaluke Aleksandar Stevanović i direktorka Osnovne škole “Milan Mijalković” u Jagodini Vesna Milosavljević, kao predstavnik grada. Predsednica žirija je istakla da joj je drago što je bila deo ovogodišnjeg festivala:

-Potpuno sam oduševljena. Pomerili su mi mozak. Svi su bili toliko jaki, emotivni, puni želje, strasti, volje i motivacije, što ne viđam često kod mladih ljudi. Mi kao članovi žirija imali smo potrebu da ih ohrabrimo, da im damo podstrek da nastave time da se bave u doba kada mladi ljudi nekvalitetno troše svoje slobodno vreme. Ovo je divan primer kako jedan mlad čovek može zaista da napreduje i da radi na sebi –istakla je Lazarević.

Vesna Milosavljević, predstavnica grada Jagodine u žiriju, uručuje jednu od nagrada

Nagrada za najbolju predstavu u dečijoj konkurenciji pripala je dramskim sekcijama osnovnih škola “Momčilo Popović” i “Đura Jakšić” iz Paraćina za predstavu “San letnje noći”. Ova predstava dobila je još dve nagrade: za glavnu žensku ulogu, koja je pripala Vanji Najdanović, kao i specijalnu nagradu. Za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen je Dimitrije Tucakov, za ulogu u predstavi “Julija i Romeo” Gradskog pozorišta iz Bečeja. Predstava Dramskog studija “Sveti Sava” iz Kruševca, “Minut čitanka”, dobila je tri nagrade: za najbolju režiju, za koju je bila zadužena Sandra Maksimović, za najbolju sporednu žensku ulogu, koja je otišla u ruke Jovane Stanojlović, kao i specijalnu nagradu. Predstava “Tarzan” pozorišta iz Prijepolja osvojila je priznanja za najbolju scenografiju, koju su radili Mihailo Čpajak i Duško Adamović i za najbolju sporednu mušku ulogu. Ta nagrada pripala je Nikoli Kovačeviću.  Nagradu za najbolje kostime dobila je Zorica Tovović za one u predstavi “Ključ mašte” Kulturnog centra iz Kule.

U omladinskoj konkurenciji, najboljom predstavom proglašena je predstava “Koreni” Dramskog studija SOU “Jane Sandanski” iz Strumice, u Severnoj Makedoniji. Ova predstava dobila je i specijalnu nagradu. Predstava “Indigo” Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju iz Zrenjanina dobila je četiri nagrade: za najbolju režiju, za koju je bio zadužen Dušan Kalejski, najbolje kostime, koje je radila Neda Kovač, glavnu mušku ulogu, koju je igrao Aleksa Ninčić i najbolju glavnu žensku ulogu koja je igrala Milica Mršić. Kada su muške i ženske sporedne uloge u pitanju, trijumfovali su Miloš Mitrović za ulogu u predstavi “Zana Zamfirović” pozorišta mladih “Treća polovina” iz Niša i Dijana Malešević za ulogu u predstavi “Pet načina kako da oporavite čakre nakon lude noći” Sekcije scenskih umetnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Za najbolju scenografiju nagrađena je predstava “Laža i paralaža” Omladinskog pozorišta “Vožd” iz Mišara. Ta nagrada je pripala Filipu Rajkoviću.

Nagrada „Selimir V. Milosavljević“ za najbolji dramski tekst namenjen deci ove godine pripala je Miroljubu Nedoviću Rikiju, dramski pisac i reditelj iz Niša. I ove godine, publika je imala priliku da uživa u kvalitetnom pratećem programu. Organizatori su priredili tribinu u čast desetogodišnjice festivala, veče sa glumicom Mirjanom Minom Lazarević, kreativne radionice, koncert “Čola akustik benda”, poetsko-scensko veče, a izvedena je i predstava “Velikog teatra” iz Jagodine – “Drugarstvo”.

Pokrovitelji 10. “DOPS-a” bili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i grad Jagodina.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .