Naslovna // Kultura // Završen sedmi “Animator fest” u Jagodini

Završen sedmi “Animator fest” u Jagodini

Tokom četiri dana trajanja festivala, prikazano 49 filmova u tri kategorije. Pored glavnih, dodeljene su i specijalne nagrade, a sastavni deo festivala bio je i bogat prateći program. Pokrovitelji su Skupština grada Jagodine i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Tokom četiri dana trajanja festivala, prikazano je 49 filmova u tri kategorije

Evropski festival animiranog filma dece i mladih, sedmi po redu “Animator fest”, svečano je zatvoren protekle subote u sali Centra za kulturu “Svetozar Marković” u Jagodini.

Veliki broj učesnika iz različitih evropskih zemalja, kreativni kratkometražni filmovi, bogat prateći program i odlično raspoloženje obeležili su ovogodišnji festival. Iz uprave ističu da su zadovoljni kako je protekla ovogodišnja manifestacija:

-Srce nam je puno. Jako smo srećni i zadovoljni. Iza nas su četiri prelepa dana. Posle svakog festivala uvek se pitamo može li bolje, ali opet nas svaki sledeći festival ubedi u to da ima prostora da se radi još više, da bude lepše i zanimljivije i uvek je lepo. Imali smo sjajne projekcije filmova i puno gostiju koji su došli iz inostranstva. Pamtićemo ovogodišnji festival po lepom druženju i kada je reč o ovakvim programima, malo i emocije rade, pa svi malo tugujemo što se rastajemo. Ipak, to nam daje snagu da razmišljamo o narednom, nadam se boljem, većem i uspešnijem festivalu –rekla je Marija Vulić, urednica “Animator festa” u Jagodini.

Žiri su činili rediteljka animiranih filmova Iva Ćirić, reditelj i animator iz Republike Srpske Mladen Đukić i Marija Lendova, direktorka Državne budžetske Ustanove za kulturu u Novosibirsku. Glavnu nagradu za film u kategoriji učesnika do 15 godina dobio je film “Pseća priča”, autora Arhipa Varfolomeva iz Rusije:

-Ovde sam stekao puno prijatelja i festival je odličan. Bilo je puno ljudi i odgledao sam dosta filmova. Ova nagrada mi puno znači –rekao je mladi autor.

Prvo mesto u ovoj kategoriji osvojio je film “Banjska uživancija” iz Rusije, drugo je pripalo ekipi iz Portugala za film “Mala venčanja”, dok se na trećem našao film “Sa prozora moje škole” takođe iz Portugala. Specijalne nagrade u ovoj kategoriji dobili su filmovi: “Zato što je dobar” iz Rusije, “Kuče i mače” iz Vranja, “Golem” iz Izraela, “Jezivko” iz Nemačke i “Glinena bajka” iz Rusije.

Arhip Varfolomej iz Rusije osvojio je glavnu nagradu u kategoriji učesnika do 15 godina

U kategoriji učesnika od 15 do 18 godina, glavnu nagradu poneo je film “Vodič kroz galaksiju portalske mačke” koji je radila Anika Lucke iz Švajcarske. Prvo mesto u ovoj kategoriji osvojio je film “Ptica” iz Rusije,  na drugom se našao film “Mače u mojoj ruci” iz Izraela, dok je na trećem mestu film “O praznini i nežnosti” iz Rusije.

Radostina Nejkova, profesor animacije iz Bugarske, Andrea Martinjoni, dizajner zvuka i animator iz Italije i Stevica Živkov, reditelj animiranih filmova iz Srbije činili su žiri u kategoriji filmova za decu i odrasle koje su radili odrasli autori. Oni su odlučili da glavnu nagradu ponese film “Pet minuta do mora” Natalije Mizorjan iz Rusije. Prva mesto u ovoj kategoriji pripalo je filmu “Teorija o zalasku sunca” iz Rusije, druga nagrada je pripala filmu “Oblačno” iz Češke, a treće filmu “Muzičke traume” iz Srbije.

Sastavni deo završne večeri bila je i projekcija nagrađenih filmova, kao i nastup plesne škole “Dream team” iz Jagodine. Pokrovitelji festivala su Skupština grada Jagodine i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

BOGAT PRATEĆI PROGRAM

“Animacikl” izazvao oduševljenje u Jagodini

Cela protekla nedelja u Jagodini bila je u znaku “Animator festa”. U subotu, 14. septembra potpisan je sporazum između saradnje dva festivala animiranog filma: “Mult mosta” iz Novosibirska, iz Rusije i domaćeg “Animator festa”. Sporazum su potpisali Marija Lendova, direktorka Državne budžetske Ustanove za kulturu u Novosibirsku i Nebojša Petrović, direktor Centra za kulturu “Svetozar Marković” u Jagodini. U sredu, 18. septembra, otvorena je izložba animacija rediteljke animiranih filmova Ive Ćirić, a u četvrtak i petak održana je radionica “Otomani laboratorija” Roberta Paganelija i Andree Martinjonija u kojoj je učestvovao veliki broj mladih ljudi. U “Alternativnom kulturnom centru” u Jagodini otvorena je izložba “Smrt majke Jugovića” autora Mihajla Dragaša, dok je u petak održana radionica “Flipmanija” Fakulteta umetnosti iz Niša koju su vodile Anita Krstić i Miljana Radenković. Najveću pažnju privukla je manifestacija “Animacikl” u centru grada. Četvorocikl sa projektorom išao je kroz grad i na fasadama zgrada projektovao animacije. Sve vreme su ih pratili biciklisti, a radi se o projektu profesora i studenata sa smera Animirani film na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjaluci. U subotu je organizovan izlet do manastira Manasija, a foajeu Centra za kulturu odigrana je i predstava “Tvrdoglavo slonče”.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .