Naslovna // Kultura // Završeni 51. “Dani komedije”: Trijumf “Ćelave pevačice”, publika izglasala “Boru Šnajdera”

Završeni 51. “Dani komedije”: Trijumf “Ćelave pevačice”, publika izglasala “Boru Šnajdera”

Glumica Olga Odanović osvojila „Zlatnog ćurana“ za životno delo, koga je posvetila Jagošu Markoviću. Organizator je Kulturni centar, dok su pokrovitelji Ministarstvo kulture i grad Jagodina

Nagrade na 50. “Danima komedije”

Dodelom nagrada najboljima, protekle srede, 27. marta, na Svetski dan pozorišta, u sali Kulturnog centra u Jagodini, završen je 50. festival „Dani komedije“.

Predstava „Ćelava pevačica“ Centra za kulturu iz Tivta proglašena je najboljom od strane stručnog žirija koji su činili: Svetislav Bule Goncić, glumac i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Željko Jovanović, umetnički direktor Pozorišta na Terazijama i rediteljka Đurđa Tešić. Publika je nagradu za najsmešniju predstavu ovogodišnjeg festivala, zahvaljujući svojim glasovima, dodelila predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“ Narodnog pozorišta iz Beograda, koja je ponela ocenu 4,81.

Svake večeri, sala Kulturnog centra bila je ispunjena do poslednjeg mesta: Foto TV Kopernikus

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripala su Nenadu Jezdiću, za ulogu Bore Šnajdera u predstavi “Razvojni put Bore Šnajdera”, Minji Peković za svoje izvođenje u autorskoj monodrami “Bravo za klovna” i Olgi Odanović, za ulogu gospođe Borio u predstavi “Ćelava pevačica”. Ona je osvojila i prestižnog “Zlatnog ćurana” za životno delo, nagradu koju je posvetila nedavno preminulom reditelju Jagošu Markoviću.

-Ova predstava je jedna takva nova estetika Jagoša Markovića koji nas je napustio i koji nije više sa nama, ali mi dajemo sve od sebe da čuvamo sve što nas je naučio. Ja se njemu zahvaljujem na svemu. Naučio me je šta je pozorište, čemu služi i kako se radi u njemu. Njegov način rada u stvaranju bilo koje predstave bio je toliko uzbudljiv sa puno strasti, sa puno neke nade u nešto lepše i novo. Uvek je imao taj optimizam kada je radio predstave. Ta neka bezgranična količina ljubavi koju je davao glumcima je nešto neponovljivo. Bio je autentičan i unikatan. Ostala je tako velika praznina da neki ljudi prosto nemaju zamenu, ne možete da se nadate da će se pojaviti neko sličan kao on. On je moj omiljeni reditelj i zahvaljujući njemu, ja sam ovde gde jesam –rekla je Olga.

-Ja sam presrećna, pogotovo zato što je mene humor, u danima kada se čitava ta priča dešavala i kada sam pisala o njoj, lečio i simbolično dolazim na festival na kom se ustanovila moja profesionalna karijera sa prvom profesionalnom nagradom za mladu glumicu. Evo sada dogodilo se i to da sam napravila autorsku predstavu, prezentovala je jagodinskoj publici i dolazi “Ćuran”. Za mene je to jedna celina, jedna etapa profesionalnog i životnog dela puta –rekla je Minja Peković.

Olga Odanović dobitnica je “Zlatnog ćurana” za životno delo: Foto TV Kopernikus

Nenad Jezdić nije bio prisutan tokom dodele nagrade, ali je poslao poruku koja je tokom svečanosti bila i pročitana.

-Svaka mi nagrada donese mnogo radosti i zadovoljstva i da mi prostor da zastanem, nakratko se okrepim i uverim se da li sam i dalje ja, onaj svoj ja i da li je moj put i dalje moj put. Posebno mi znači što sam ovu nagradu dobio za ulogu u predstavi koja je toliko verna onim istinskim karakteristikama žanra komedije koja prerasta u farsu i što šta drugo samo nama sa ovih prostora znano. Iskreno se zahvaljujem žiriju, publici i kolegama za ovu nagradu. Veliko i posebno hvala reditelju Egonu Savinu –rekao je Jezdić između ostalog.

Nagrade za najbolje mlade glumce osvojili su Sara Simović i Milan Kolak za svoje uloge u predstavi „Ljubinko i Desanka“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

-Igranje u Jagodini je bilo baš lepo, kao i saradnja sa svim ljudima i kolegama koji su nas dočekali. Stvarno je bilo divno i mnogo mi je drago za ove dve nagrade za mlade glumce. Jako je važno danas dati vetar u leđa mladim ljudima. To znači da se radi nešto dobro i da se u tom smeru nastavi. Oboje smo rodom iz Kragujevca i možda je ta šumadijska brzina koju imamo dala okretnost ovoj predstavi. Verovatno je i naše poznanstvo dalo ovakve rezultate, jer smo znali šta da očekujemo jedno od drugog i dokle možemo da idemo. Zahvalni smo na tim nagradama –rekla je Sara.

Sara Simović tokom primanja nagrade za najbolju mladu glumicu: Foto TV Kopernikus

Jagošu Markoviću posthumno je pripala nagrada za najbolju režiju, u ovom slučaju “Ćelave pevačice”, dok je najboljim epizodistom proglašen Branimir Popović, za ulogu Kapoa pompijerija u ovoj predstavi. Nagradu za scenografiju koja je radila u predstavama “Ćelava pevačica” i “Ljubinko i Desanka” dobila je Marija Kalabić. Priznanje u domenu kostimografije pripalo je Mariji Marković Milojev, za kostime koje su glumci nosili u “Ćelavoj pevačici”. Robert Pešut Manjifiko i Aleksandar Pešut dobili su specijalnu nagradu za muziku, koja je, u njihovom slučaju, izvedena u predstavi „Radovan treći“ Narodnog pozorišta iz Sombora.

Selektor predstava na ovogodišnjim „Danima komedije“ Aleksandar Milosavljević zadovoljan je reakcijama publike u Jagodini na predstave koje su izvedene u proteklih sedam dana, naglasivši da je svaka od njih dobila ocenu iznad 4.

-Ako neko misli da ova publika očekuje da se glumci na sceni gađaju tortama i da budu smešni, grdno se vara. Jagodinska publika me je veoma iznenadila, jer je fenomenalno reagovala, a to potvrđuju i ocene. Živimo u vremenu kada predstave ne trpi više isključive žanrove. Sve predstave su miks različitih emocija i postupaka iz kojih proizilazi smeh i lice maske koje plaču –rekao je Milosavljević.

Vuk Kostić i Sloboda Mićalović tokom izvođenja predstave “Dečije povrede”: Foto TV Kopernikus

Iz organizacije su istakli da su zadovoljni kako je protekao jubilarni festival, kao i da je izvođenjem najboljih predstava u Srbiji, komedija i ove godine u Jagodini proslavljena dostojanstveno i svečano.

-Jubilarni festival je dokazao da je komedija živa, da je prisutna i da nikada neće umreti. Bez obzira na to koliko je teška situacija u srpskim pozorištima i komediografskom stvaralaštvu, komedija je tu. Menjaće se kvalitet smeha, vrsta, ali komedija je prisutna i nešto je čime se mi kao ljudska vrsta branimo od svega što nas plaši. Mi ćemo odmoriti nekoliko dana, a onda već ulazimo u pripreme za 51. festival –rekla je Zorica Stojinović, direktorka Kulturnog centra u Jagodini.

U čast nagrađenih, završne večeri, posle dodele nagrada, izvedena je predstava „Dečije povrede“ Narodnog pozorišta iz Beograda, u kojoj igraju Vuk Kostić i Sloboda Mićalović.

Pokrovitelji festivala “Dani komedije” su Ministarstvo kulture i grad Jagodina.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .