Naslovna // Kultura // Zdravko Sretenović promovisao svoju novu knjigu – “Kada ode pesnik”

Zdravko Sretenović promovisao svoju novu knjigu – “Kada ode pesnik”

Tokom promocije u Književnom klubu „Đura Jakšić“, govorio je književnik Ratko Stojilović, čitana je poezija, a priređen je i muzički program. Događaj privukao veliku pažnju javnosti

Foto: TV Kopernikus

Zdravko Sretenović, pesnik koji živi i stvara u Bagrdanu, promovisao je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini, svoju najnoviju zbirku pesama koja nosi naziv „Kada ode pesnik“.

Sretenović je do sada objavio tri zbirke pesama: prva je ljubavna i nosi naziv „26“, druga je humoristično-satirična i nazvana je „Beračice jagoda“, a najnovija nosi naziv „Kad ode pesnik“. Njome se autor vraća ljubavi kao svojoj glavnoj inspiraciji i u njoj se nalazi 55 pesama.

-Moje teme su uvek humor i ljubav. Ova zbirka ima jednu univerzalnu temu, a to je ljubav, s tim što je ova knjiga u stvari posvećena onima koji su imali velike ljubavi, ali ih nisu ostvarili. Šta se dešava sa tom osobom kada pesnik ode iz njenog života? To je moja zamisao. Na to pitanje neko drugi treba da da odgovor. Mi umetnici smo svojevrsni na neki poseban način. Mislim da će veliki broj ljudi da se prepozna u njoj. Iako ima već godinu dana kako je izašla, zbog svojih obaveza, nisam stigao da uradim promociju na vreme. Reakcije su pozitivne. Ja sam već malo prepoznatljiviji po tim ljubavnim stihovima –rekao je Sretenović.

Sretenović je aktivan i kao predsednik Književnog kluba „Dušan M. Dačić“ u Bagrdanu. Ova mlada ustanova kulture, koja će ove godine obeležiti pet godina postojanja i uspešnog rada, pored sprovođena kulturno-umetničkih aktivnosti, bavi se i izdavaštvom.

-U štampi je najnoviji zbornik, peti po redu, koji nosi naziv „Seoska praskozorja“ sa temam o selu. Ako ne stignemo do kraja juna, promovisaćemo ga posle leta. To je knjiga koja je okupila 62 književna stvaraoca iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Ima 210 stranica i po tome je ovaj zbornik najobimniji do sada –rekao je on.

Foto: TV Kopernikus

Tokom promocije Sretenovićeve nove knjige, pored autora, govorio je i književnik Ratko Stojilović, koji je bio zadužen za pisanje recenzije. On je istakao da autorove najnovije pesme odišu mirotočivom, izvanremenskom patinom i zrače nepatvorenom verom u ljubav. Takođe, rekao je i da Zdravko piše diskretno, ponekad otkrivajući životne tajne, boreći se sa harizmom poezije, protiv dehumanizovanog sveta i ogoljene surove stvarnosti. Poeziju iz zbirke čitale su  Kristina Bigić Makić i Svetlana Milijana Nikolić, dok je u muzičkom delu programa nastupio kantautor Duško Dimitrijević Endži.

Događaj je dodatno oplemenjen nastupima dvoje mladih, umetnički nastrojenih ljudi. Svojom pesmom, predstavila se Leda Milovanović, učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Rada Miljković“ u Jagodini, dok se sviranjem na gitari publici predstavio Lazar Marinković, učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Glogovcu. Događajem je moderirala prof. Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini.
Promocija je izazvala veliko interesovanje javnosti, koja je ispunila klub do poslednjeg mesta i svaki nastup pozdravila burnim aplauzima. Sretenović i dalje neumorno piše: četvrta knjiga uveliko čeka na objavljivanje, dok petu, na radost svih ljubitelja poezije, polako priprema.

Zdravko Sretenović piše od osnovne škole. Pesme su mu objavljivane u brojnim listovima, časopisima, međunarodnim zbornicima, a njegovi radovi prevedeni su i na nekoliko jezika. Dobitnik je više pesničkih nagrada na nekoliko pesničkih susreta u Srbiji.

Književni klub „Đura Jakšić“ nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima. Već u četvrtak, 8. juna, gostovaće mr ekonomskih nauka Vladan Pavićević. On će tom prilikom održati tribinom pod tematskim nazivom „Istine i zablude srpske i svetske ekonomije“. Događaj počinje u 18 sati, a ulaz je besplatan.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .