Naslovna // Kultura // Značajan jubilej: Ratko Stojilović obeležio 50 godina književnog rada

Značajan jubilej: Ratko Stojilović obeležio 50 godina književnog rada

Tokom večeri, uručena mu je i “Đurina gramata” za sveobuhvatno stvaralaštvo. Govorio je i istoričar Ninoslav Stanojlović, a nastupili su i njegovi unuci Nemanja i Anđela

Foto: TV Kopernikus

Književnik iz Jagodine Ratko Stojilović obeležio je proteklog četvrtka, u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini, jedan vrlo značajan jubilej: 50 godina uspešnog književnog rada.

To je ujedno bila i prilika da mu predsednica ove ustanove kulture Snežana Bihler uruči “Đurinu gramatu” za sveobuhvatno književno stvaralaštvo:

-Ja sam u dva mandata bio predsednik Književnog kluba “Đura Jakšić”. Tada nije bilo te nagrade i to je najveće prizanje koje klub dodeljuje. Ova nagrada mi znači mnogo i zbog toga sam zaista srećan –rekao je on.

Stojilović se često u svojim knjigama bavio rodnom Jagodinom i njenim znamenitim ličnostima. Svoju knjigu „Jagodinska zaveštanja“ u kojoj su opisane sudbine više od 200 starih Jagodinaca smatra najboljim ostvarenjem u svojoj karijeri:

-Svi mi u svojim mislima imamo sećanja, uspomene i snove. Ja, u svojoj romantičnoj duši, zauvek imam ugneždena sećanja na staru Jagodinu, njen šarm i dušu, kada smo se svi znali, družili i kada su vremena bila sasvim drugačija –rekao je on.

Tokom večeri, govorio je i jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović, a sastavni deo događaja bio je i muzički program tokom kog je nastupio kantautor Duško Dimitrijević Endži. Publici su se predstavili i Ratkovi unuci: Anđela Trajković koja je otpevala nekoliko pesama i Nemanja Memarović, koji je čitao dedine stihove. Stojilović neumorno piše, te se već krajem godine očekuje objavljivanje njegove nove knjige koja nosi naziv „Stihoplovne tajne“.

Ratko Stojilović rođen je 1943. godine u Jagodini. Objavio je sedam knjiga pesama i priča, a njegovi radovi zastupljeni su u brojnim zbirkama i književnim antologijama. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a član je i nekoliko književnih udruženja.

Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini nastavlja sa svojim aktivnostima. U četvrtak, 21. oktobra, biće održana promocija nove knjige Zdravka Sretenovića, „26“, inače predsednika Književnog kluba u Bagrdanu kod Jagodine. Početak događaja je zakazan za 18 sati, a ulaz je besplatan za sve posetioce.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .