Naslovna // Nedeljnik, Tu oko nas // Doktorka koja pravi sir

Doktorka koja pravi sir

Iako je još pre osam godina završila za lekara opšte prakse, Jasminka Todorović iz Starog Sela nije uspela da nađe posao

Jasminka Todorović iz Starog Sela 2005. godine završila za lekara opšte prakse. Poslednji je meštanin ovog sela koji je uopšte stekao fakultetsku diplomu, a generacije pre nje koje je imaju već su u poodmaklim godinama. Nažalost, Jasminka još uvek nije uspela da nađe posao. Ali, u njenoj devetočlanoj porodici uvek ima posla. Doduše, ona se sa suprugom i decom prošle godine odselila za Kragujevac, ali i dalje pomaže svekrvi Miladiji i svekru Nedeljku.

-Pored svakodnevnih kućnih poslova, radova u staji i bašti, sakupljam seno, prskam vinograd, vozim traktor, muzem krave i pravim sir. Jedino još ne orem i ne kombajniram. Morala sam da pomažem svekrvi i svekru. Ništa mi nije bilo teško, jer sam odrasla u istom selu, pa sam od malena sa roditeljima išla na njivu i radila sve u staji. Najviše mi je žao kada me krava udari repom. Tada se pitam zbog čega sam završila fakultet-kaže Jasminka.

Najteže joj je da pravi sir, jer je to posao koji traje gotovo 24 sata. Tri puta dnevno mora da pomuze krave i skuva mleko. Sutradan mora da sakupi kajmak i napravi sir. I tako svakog dana. Jasminka dnevno pomuze oko 60 litara mleka. Sada joj je lakše, jer ima muzilicu.

Inače, ona se pre dvanaest godina udala za Momčila kada je bila četvrta godina fakulteta. Rodila je Anđelu, a na petoj godini fakulteta kćerku Anu. Potom je završila fakultet i rodila Anicu, a pre šest godina i blizance Stefana i Veljka.
-Nažalost, Veljko je na porađaju stradao, jer su predugo čekali da me porode. Rođen je sa krvarenjem u mozgu, jer ga je Stefan verovatno šutnuo u glavu. Pošto je, praktično, biljka, zahteva veliku pažnju. U početku zbog njega nisam tražila posao, jer smo suprug Momčilo i ja pokušali sve da bismo ga podigli na noge. Sada više nisam optimista, jer znam da do posla može da se dođe jedino preko veze- dodaje Jasminka.

Sneg jedino raduje Jasminkinu i Momčilovu decu

Sneg jedino raduje Jasminkinu i Momčilovu decu

Ona kaže da bi pristala da radi čak i u seoskoj ambulanti, ali ne bi mogla da volontira, jer bi morala da plaća ženu koja bi brinula o Veljku. Volontirala bi jedino kada bi znala da će posle toga dobiti siguran posao. Momčilo, koji radi u kragujevačkom vodovodu, i Jasminka sada su češće u Kragujevcu, kako bi, u slučaju da je Veljku potrebna medicinska pomoć, mogli što pre da mu je pruže. Njihova kuća u Starom Selu nalazi se tri kilometra od centra sela. Do nje se dolazi blatnjavim putem, koji je preko zime najčešće neprohodan. Zbog toga su se najviše i preselili u Kragujevac da bi lakše mogli lekaru zbog Veljka.

Neisplativost

Jasminka kaže da se sir dobro prodaje, jer ima stalne mušterije, koje dolaze na kragujevačku pijacu.
-Ali, više se ne isplati praviti sir zbog sadašnje cene kukuruza. Kada se uzme u obzir koliko krave pojedu kukuruza i koliko moramo da ih zobimo, da bi dale mleko od kog bismo napravili sir i odneli ga na pijacu u Kragujevac, nemamo nikakvu zaradu. Pošto smo na pozitivnoj nuli, bolje je da prodamo kukuruz i pšenicu i da ne radimo- ocenjuje Jasminka.

Tekst i foto: Z. Gligorijević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .