Naslovna // Nedeljnik // Došli do jeftinije mehanizacije

Došli do jeftinije mehanizacije

Paraćinci posetili sajam poljoprivrede u Bugarskoj.

Pošto su imali priliku da vide princip rada kombajna za vađenje šargarepe, poljoprivrednici su došli na ideju da ga sami naprave, jer će tako biti mnogo jeftiniji, a mnogi su kupili sadilice za kontejnersku sadnju rasada, jer su bile jeftinije nego na domaćem tržištu

Četrdeset poljoprivrednih proizvođača opštine Paraćin posetilo je Sajam poljoprivrede „Agra 2013” u Plovdivu. Organizator njihove posete bila je lokalna samouprava, koja je i sufinansirala putovanje, dok su deo sredstava obezbedili sami poljoprivredni proizvođači. Oni su do sada dva puta bili na sajmu poljoprivrede u Parizu, a obišli su i sajmove u Veroni i Berlinu. U Bugarsku, zemlju koja je članica Evropske unije od 2007. godine, želeli su da idu da bi videli kako su se njihovi poljoprivrednici privikli na nove uslove, ali i da upoznaju najsavremenije tokove poljoprivredne proizvodnje.

– Poljoprivrednicima i meni se jako dopalo ono što smo videli. Pre svega, olakšica je bila što nismo imali jezičku barijeru, pa su mogli da uspostave direktan kontakt sa izlagačima na štandovima. Pored toga, sajam je bio dosta sličan novosadskom, za razliku od onih na Zapadu, koji su bili sajmovi finalnih proizvoda. Takođe, sajmovi u zapadnim zemljama, koje su odavno članice Evropske unije, razlikuju se i po tome što je u tim zemljama poljoprivredna proizvodnja daleko razvijenija nego kod nas. U Bugarskoj nam se dopalo što su bili zastupljeniji primarni proizvodi i mehanizacija – ocenila je Marina Vasić, opštinski koordinator za poljoprivredu.

Marina Vasić

Marina Vasić

Prema njenim rečima, centralno mesto na Sajmu zauzela je organska proizvodnja, koju su hteli da promovišu. Prema Marininim zapažanjima, organska hrana u Bugarskoj je u povoju, kao i u Srbiji, pa je na sajmu bilo više takvih proizvoda iz drugih zemalja. Poljoprivredna mehanizacija je bila dosta zastupljena i to od sitne baštenske do mehanizacije za višehektarsku obradu. Najveću pažnju privukli su im traktori sa ogrmnom kubikažom i konjažom. Dosta izlagača promovisalo je svoju semensku robu i proizvode za zaštitu bilja.
– Zanimljivo je da su bili i izlagači iz naše zemlje, poput Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke, firme „Superior Đinović” i „NS” iz Novog Sada. Njihovi štandovi su bili prilično posećeni i ostvarili su priličan promet. Naši poljoprivrednici su dosta vremena proveli na njihovim štandovima, jer su zapazili da su semena bila jeftinija nego u Srbiji – dodaje Marina.

Ona još kaže da je stočarski deo bio slabije izražen i da je, uglavnom, bio baziran na autohtonim vrstama stoke. Od rasnih goveda bile su samo „limuzin” i „šarole”. Primarni proizvođači stočarske proizvodnje Paraćincima su rekli da im je bolje od kada su ušli u Evropsku uniju, jer su im dostupnije veće subvencije i krediti.

Bilo je dosta i izlagača iz Turske, koji nisu bili na sajmovima u drugim zemljama. Izlagali su mehanizaciju. Paraćinske poljoprivrednike veoma je privukao štand „Danaca”, koji su na videobimu pokazivali princip rada kombajna za vađenje šargarepe.
– Pošto je bilo dosta povrtara iz Striže, kojima je šargarepa osnovni vid proizvodnje, kombajn je izazvao veliko interesovanje. Naši poljoprivrednici će pokušati da naprave sličan, jer je originalan veoma skup. Bili smo u prilici da vidimo i sadilice za pneumatsku sadnju povrća i kontejnersku sadnju rasada, koje su takođe skuplje. Naši poljoprivrednici su opet došli na ideju da ih sami naprave. Neki su kupovali kontejnere, jer su jeftiniji nego na domaćem tržištu – kaže još Marina.

Prema njenim rečima, pažnju paraćinskih poljoprivrednika privukla je oprema za navodnjavanje, kao i kopačice za kopanje svih povrtarskih proizvoda, jer bi se na taj način izbegla upotreba hemije, koja je štetna po ljudsko zdravlje. Kopanje bi se, dakle, radilo mehanički, ali ne klasičnom motikom.
Tekst i foto Z. Gligorijević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .