Naslovna // Nedeljnik // Ovce “kupile” mašine

Ovce “kupile” mašine

Novcem od prodaje jagnjadi Dimitrijevići kupili traktor, berač kukuruza, prikolicu za rasturanje đubriva, utovarivač, ciklon, pneumatsku sejalicu

Petočlana porodica Dimitrijevića iz Gornjeg Štiplja kod Jagodine bavi se isključivo poljoprivredom. Pre petnaest godina ovi vredni ljudi shvatili su da im se najviše isplati da uzgajaju ovce i prodaju jagnjad. Imaju stado od preko 120 ovaca, sedam krava i obrađuju šest hektara zemlje. Sade uglavnom žitarice za ishranu ovaca, a prave i silažu.

Biljana Dimitrijević u toru sa ovcama

Biljana Dimitrijević u toru sa ovcama

– Uvek smo čuvali dosta stoke. Ali, shvatili smo da se krave i prasad ne isplate. Ovce se jagnje dva puta godišnje, tako da se brzo množe i uvek imamo jagnjad za prodaju. Zanimljivo je da imamo dosta ovaca koje se blizne, a ima i one koje ojagnje po tri i četiri jagnjeta. Zahvaljujući njima, kupili smo sve poljoprivredne mašine – kaže Biljana.

Ona dodaje da su uzimali kredit, koji su vraćali prodajom jagnjadi. Tako su kupili traktor, berač kukuruza, prikolicu za rasturanje đubriva, utovarivač, ciklon, pneumatsku sejalicu. Sve su isplatili osim traktora.

– Najbolja cena jagnjadi je oko Nove godine i Božića. Tada se i najbolje prodaju. Kilogram smo prodavali po 270 dinara, dok se prasad prodavala po 180 do 200 dinara po kilogramu. Tele se takođe ne isplati jer mora da se čuva godinu dana da bi moglo da se proda – dodaje Biljana.

Njen suprug Desan i sin Goran svakog dana vode ovce na isplašu na Crni vrh, planinu u čijem podnožju je njihovo selo. Kada je loše vreme, njima treba oko tri sata da bi nahranili i napojili ovce i počistili obore. Njihovu porodicu još čine Biljanina snaha Milica, unuk Aleksandar i dever Uglješa.

Zorica Gligorijević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .