Naslovna // Nedeljnik, Tu oko nas // Poljoprivreda neisplativa: Lozovičani smanjuju stočni fond i vinograde

Poljoprivreda neisplativa: Lozovičani smanjuju stočni fond i vinograde

Iako imaju po 72 godine, Milan i Milinka Antić iz Lozovika i dalje obrađuju po pet hektara zemlje, ali su smanjili stočni fond, jer, prema njihovoj proceni, uzgoj stoke više nije isplativ. Trenutno imaju dve krave, osam ovaca, sedam jagnjadi i dve prasilje. Nekada su odgajali i bikove i imali više krava, tako da su mesečno predavali po 60 litara mleka.

– Kada bih podigao novac od mleka, imao sam pune xepove para. Nisam mogao da ih popijem u kafani – šali se Milan, veterinar u penziji.

Ali, i pored toga što se, kako Milan reče, „na olovku ništa ne isplati”, nešto mora da se radi da bi se privređivalo.
– Treba da predam pet litara mleka da bih kupio litar goriva. Za 1.000 litara mleka ne mogu da kupim dva bureta goriva. Koliko mi litra mleka treba za dve pakle cigareta dnevno? Meni mesečno treba 30.000 dinara za cigarete, održavanje kola i da uletim tri puta u kafanu. A gde su računi i ostalo što je potrebno za kuću? – pita se Milan.

Supruga Milanka slaže se sa njegovim mišljenjem.
– Sve što treba da se kupi je skupo, a naši proizvodi su jeftini. Kada bi bar đubrivo bilo jeftinije, moglo bi da se zaradi. [teta je što zadruge više ne postoje, jer je mnogo bolje bilo kada su one poslovale. Sada ko nema para, potpuno je propao – kaže Milanka.

Mika godišnje proizvede 1.200 litara vina i rakije

Mika godišnje proizvede 1.200 litara vina i rakije

Antići su iskrčili i stari vinograd tako da vinovu lozu imaju samo na 40 ari.
– Jedne godine je Lozovik predao 186 vagona grožđa, a sada ne mogu da prodaju 3.000 kilograma grožđa. I to na poček. Nema ko da ga otkupi. Ja godišnje proizvede, 1.200 litara vina i rakije. Međutim, ne mogu da prodam, jer nemam registrovanu firmu – zaključuje Milan.

PETORKE
Milanu je iz veterinarskog posla u sećanju najviše ostala krava koja je nosila petorke, čiji je vlasnik bila porodica Đorđević iz Međureča.
– Dva teleta bila su veoma mala i umrla su još u materici. Tri teleta je uspela da donese. Nažalost, samo je jedno ostalo živo – kaže Milan i dodaje da je mnogo voleo veterinarski posao.

Tekst i foto: Zorica Gligorijević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .