Naslovna // Nedeljnik, Vesti // U Ostrikovcu po 20. put održan vinski bal

U Ostrikovcu po 20. put održan vinski bal

U Danu zaljubljenih i slavi Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, u nadalekom čuvenom selu Ostrikovcu održan je tradicionalni, jubilarni 20. po redu vinski bal – nolac.

Ni ekonomska kriza ni tročasovni nestanak električne energije na početku ovog kulturnog događaja nisu sprečili da se ova jedina kulturna turistička manifestacija održi.

Kao po nekom ustaljenom pravilu, proslava je počela u prepodnevnim časovima u danu koji je ličio na proleće sa prijatnim suncem i temperaturom neprimernom za ovo doba godine.

Ostrikovac: vinogradari prilikom orezivanja čokota

Ostrikovac: vinogradari prilikom orezivanja čokota

Upućeni kažu da bi ova godina mogla biti veoma rodna sa umerenim padavinama i dosta sunca. Svi meštani koji imaju vinogradarske posede krenuli su u ranim jutarnjim časovima da uz simbolično rezanje jednog čokota i zvanično označe početak radova u vinogradima.

Drugi deo, koji nosi svečarski karakter ove divne manifestacije, održan je u Domu kulture sela Ostrikovca.
Došli su gosti iz okruženja a najviše je bilo ostrikovačke populacije mladih ljudi čija su se vina našla u konkurenciji za izbor najboljeg vinara za prošlu godinu.

Aktuelni kolačar Zoran Radenković, inače povratnik iz Švajcarske, sečenjem kolača označio je vinski bal otvorenim.

Onda se pristupilo proglašenju najboljih vinara za razne sorte grožđa, uključujući i dve vrste rakije koje su prvi put u konkurenciji.
Veoma stručna komisija proglasila je najbolje vinare: crveno vino – Ivan Rajić – Jovac, belo vino – Zorica Radenković – Ostrikovac, rakija šljiva, Zoran Stanojević – Ostrikovac, rakija loza – Mirko Milosavljević – Ostrikovac, roze vino – Petar Milanović – Ostrikovac, ružica – Zoran Stanojević – Ostrikovac.

U kokurenciji crnog vina najbolji vinar je Saša Stanojević – Ostrikovac, čime je automatski postao kolačar za 2013. godinu.
Ova divna manifestacija ne bi mogla da uspe bez velikog zalaganja organizacionog odbora u čijem se sastavu nalazi neizostavni i uvek prisutni Dragiša Milojević, vlasnik kompanije „Milojević”, koji je bio i najveći sponzor.

Uz prijatnu muziku, savršeni meni i bogatu lutriju, igralo se do zore, a kraj je doneo veliko raspoloženje i divnu uspomenu.

Milorad Petrović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .