Naslovna // Slobodno vreme // Aktuelno dorađivanje eksponata u Muzeju voštanih figura u Jagodini

Aktuelno dorađivanje eksponata u Muzeju voštanih figura u Jagodini

„Približili smo sličnost figure Novaka Đokovića sa njegovim stvarnim likom i tako odložili popravku za narednih deset godina“ rekla je Valentina Đorđević, direktorka Turističke organizacije grada Jagodine

Figura Novaka Đokovića glavna je atrakcija u jagodinskom Muzeju

U Muzeju voštanih figura aktuelna je popravka figura koje su u stalnoj izložbenoj postavci. S obzirom na to da figure zahtevaju određenu mikroklimu u kojoj se nalaze, a zbog cirkulacije velikog broja posetilaca, određenim eksponatima je bilo potrebno dorađivanje. Počelo se sa figurom najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića:

-Mogu slobodno da kažem da smo približili sličnost same figure sa njegovim stvarnim likom, te smo odložili dorađivanje za narednih deset godina. Priprema za to je počela još pre nekoliko meseci kada smo zamenili osvetljenja koja prate svaku našu figuru. To je samo jedna u nizu aktivnosti koje prate redovno održavanje figura, koje su predviđene našim planom i programom –rekla je Valentina Đorđević, direktorka Turističke organizacije grada Jagodine.

Na dorađivanju eksponata radi vajarski atelje Branislava Crvenkovića iz Rume:

-Ovo je šesta figura koju smo mi uradili. U ovom prethodnom periodu koristili smo naše najsavremenije materijale za izradu figura tako da podižemo standard i u našoj zemlji vezano za izložbenu aktivnost sličnih muzeja. Moram da priznam da Novak nije bio nimalo lak za modelovanje i vajanje, te je rad trajao nekoliko meseci –rekao je Crvenković.

Muzej voštanih figura ima 33 eksponata, među kojima se nalaze brojne ličnosti iz domaće i svetske starije i novije istorije.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .