Naslovna // Slobodno vreme // Figura Milunke Savić postavljena u jagodinskom Muzeju voštanih figura

Figura Milunke Savić postavljena u jagodinskom Muzeju voštanih figura

Ovo je 34. eksponat u ovoj ustanovi. Figuru je radio slikarski i vajarski tim na čelu sa Marijanom Pejkić, a izlaganju su prisustvovali i direktori javnih preduzeća u Jagodini

Foto: TV Kopernikus

Figura Milunke Savić Gligorović postavljena je danas u Muzeju voštanih figura u Jagodini. 

Radi se o 34. eksponatu izloženom u ovoj ustanovi, a četvrtom koji predstavlja žensku osobu.  Milunka Savić Gligorović je srpska heroina balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ratko Stevanović, gradonačelnik Jagodine, istakao je kroz da eksponat žene, koju su zbog neizmerne hrabrosti Francuzi nazvali “srpska Jovanka Orleanka”, zaslužuje da se nađe u jedinom Muzeju voštanih figura u Jagodini:

-Muzej voštanih figura je, na predlog predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palme, bogatiji za još jednu figure žene, heroine, borca oslobodilačkih i odbrambenih ratova koje je Srbija vodila od 1912. do 1918. godine. Radi se o Milunki Savić, skromnoj ženi, punoj patriotskog zanosa, ali i sestrinske ljubavi. Ona je ošišana i zategnutih grudi odlučila da se prijavi na mobilizacijski poziv i upiše se kao Milun Savić, redov čuvenog gvozdenog puka koji su činili redovi Toplice i Kosanice. Milunka je žena sa najvišim vojnim odlikovanjima koje je neko dobio u istoriji vojevanja. Tu su dve Karađorđeve zvezde, dve medalje Obilića, balkanska i albanska spomenica, dva francuska ordena, Orden Legije časti i Orden ratnog krsta sa zlatnim palmama, što je najviše odlikovanje Engleske. Tu je i orden Svetog Majkla, kao i najveće odlikovanje Rusije – ratni krst Svetog Đorđa Pobedonosca. Sahranjena je bez ikakvih počasti kao najobičniji građanin u krugu porodice, bez ijednog vojnog plotuna, bez venca koji je Srbija dala njoj u čast. To je neka strašna stvar koja je bila. Mi se odužujemo Milunki ovom lepom figurom i zahvaljujem se autorima koji su nam to delo uradili, jer kroz ovaj Muzej proći će stotine hiljada ljudi. Svi oni će čuti priču o Milunki Savić, a verujem da 90 posto našeg naroda nema predstavu ko je Milunka i šta je uradila za Srbiju –istakao je Stevanović i dodao da Jagodina ima i ulicu koja nosi njeno ime.

Foto: TV Kopernikus

Figure je izradio vajarski tim na čelu sa Marijanom Pejkić, uz Ljiljanu VojvodićSnežanu Simonović i kostimografa Tatjanu Stajić:

-Figura je rađena u silikonu. Portret se prvo izvaja u glini i to je najteži proces, zato što treba dočarati karakter lika. Potom se pravi kalup od gipsa i uliva se silikon. Potom se oslikava specijalnim pigmentima za silikon. Proces rada trajao je od dva do tri meseca –rekla je Pejkić.

Iz Muzeja voštanih figura u Jagodini istakli su da se radi o figuri žene koja je vrlo značajna za srpsku istoriju:

-Figura je urađena u prirodnoj veličini, baš onakva kakva je bila. Prikazana je u uniformi i moram da naglasim das u dvogled i futrola iz vremena Prvog svetskog rata, dok je puška bez mehanizma replika, ali takođe iz tog vremena. Na ovaj način, istorija će nastaviti da živi. Figura je postavljena u samom centru, jer to je i zaslužila. Tako će posetioci moći da slikaju sa njom kako god žele –rekla je Jelena Marković, direktorka Muzeja voštanih figura u Jagodini.

Zanimljivo je da je figura postavljena petog oktobra, na dan njene smrti koja se dogodila pre 48 godina. Promociji nove figure prisustvovali su i direktori javnih preduzeća u Jagodini.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .