Naslovna // Slobodno vreme // Hana Milutinović (9), najmlađa bubnjarka: Svetla pozornice njena su budućnost

Hana Milutinović (9), najmlađa bubnjarka: Svetla pozornice njena su budućnost

Vežba i do šest sati nedeljno. Nedavno je u na Međunarodnom festivalu harmonikaša u Puli, u kategoriji mešovitih orkestara, osvojila prvo mesto. Odličan je đak, a porodica, prijatelji i škola velika su joj podrška

Poput prave rok zvezde: Hana za bubnjevima

Bubanj nije baš najpopularniji instrument među ženskom populacijom. Ipak, da pravila zaista ne postoje, potvrđuje i devetogodišnja Hana Milutonović iz Ćuprije. Posvećenost i talenat poput onih koje ima ona retko se viđaju. Kada sedne za ova instrument, ova devojčica transformiše se u pravu malu rok zvezdu. Svako ko je prisustvovao njenim izvođenjima na ovom instrumentu, stekao je upravo ovakav utisak.

-Moj tata je svirao gitaru, pa me je pitao da li želim i ja da probam. Mene to nije mnogo zanimalo. Ali, kad on pusti neke pesme, ja u pozadini čujem samo bubnjeve i to mi je privuklo pažnju, te činele i glasnoća. Počela sam da sviram olovkama na bilo čemu u stanu. Onda me je tata pitao da li želim da mi kupi palice, ja sam sa radošću rekla da hoću i tako sam počela –rekla je Hana na početku našeg razgovora.

Nedeljno vežba i do šest sati. Umor zna da je stigne, ali nije jači od njene ljubavi i želje da savlada sve tehnike sviranja bubnjeva. Trud i rad koje svakodnevno ulaže isplatili su se prvim mestom na 48. Međunarodnom festivalu harmonikaša u Puli, u kategoriji mešovitih orkestara.

-Za taj nastup smo se mnogo pripremali. Vežbali smo skoro svakog dana po tri sata. Pre izlaska na scenu, svi su imali tremu, ali meni nije bilo ništa. “Iskidala” sam i bili smo prvi. Osvojili smo pehar i to mi je ličilo na onaj momenat tokom fudbalskih utakmica, kada osvoje neki trofej, pa ga onako podižu. To je za mene bio baš poseban trenutak –rekla je ona.

Hani su podrška roditelja, drugara i škole veliki vetar u leđa, a pored bubnjeva, odlično svira i ksilofon i kahon. Već sada može da odsvira mnogo toga, ali ipak najviše joj leži stvaralaštvo rok legendi.

-Volim da slušam muziku i uživam u tome. Moji uzori su Džonatan Mofet. On je svirao sa Majklom Džeksonom. Zatim, Lars Urlih iz “Metalike” i Deni Keri. On svira mnogo lepo. Pokušavam da skinem pesmu koja se zove “Pneuma, iako je mnogo teška. Do sutra bih mogla da pričam šta sve mogu da sviram –kaže sa osmehom ova talentovana devojčica.

Hana sa svojim profesorom Đorđem Stojiljkovićem: Foto TV Kopernikus

Na pitanje da li se bubnjevi lupaju ili sviraju, Hana je imala zanimljiv odgovor.

-Oni koji ne znaju da sviraju, oni lupaju, a oni koji znaju, oni sviraju. Ima razlike. Komšije se za sada ne žale na buku. Ja mislim da to njima čak i prija –rekla je ona.

Da je Hana zaista učenik za poželeti, rekao nam je i Đorđe Stojiljković, njen nastavnik u Muzičkoj školi “Milenko Živković” u Paraćinu. Za ovu darovitu devojčicu imao je samo reči hvale.

-Imam sreću da sam u ranijim godinama rada došao do takvog vrednog učenika. Mogu da kažem da je Hana stalno aktivna, stalno vežba, posvećena je i voli sve vrste instrumenata, a pogotovo ove naše udaračke kojih ima dosta. Prešli smo dosta programa. Hana je izrazila želju da uči još više i dalje, kao i da prolazi repertoar van našeg školskog programa –rekao je Stojiljković.

U osnovnoj “Đura Jakšić” i Muzičkoj školi Hana je odličan đak, a omiljeni predmet joj je – engleski jezik. U periodu pred njom, ostaće fokusirana na usavršavanje sviranja svog omiljenog instrumenta, kao i na nastupe koji je uskoro očekuju, tokom kojih će još jednom imati priliku da pokaže da je scena mesto koje joj apsolutno pripada.

BESPLATAN KONCERT U PARAĆINU 22. DECEMBRA

Koncert pod nazivom “Pjevat ćemo šta nam srce zna” biće održan u petak, 22. decembra u sali pozorišta u Paraćinu. Pored Hane na bubnjevima, nastupiće i Vasilija Šćepanović kao etno vokal, Stefan Dugalić na saksofonu i fruli, Kristina Vasić na saksofonu i Dečji hor “Magija” Osnovne muzičke škole “Milenko Živković” u Paraćinu. Specijalni gost koncerta biće pijanistkinja i kompozitorka Petra Spasojević, a ulaz je besplatan.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .