Naslovna // Slobodno vreme // Spasovdanski vašar u Jagodini: Bogata ponuda, cene korektne, svi zadovoljni

Spasovdanski vašar u Jagodini: Bogata ponuda, cene korektne, svi zadovoljni

Najviše pažnje privukli vuneni proizvodi iz Ukrajine, čarape i grnčarski predmeti. Sledeći vašar biće održan na praznik Svetog Pantelejmona, a poslednji će biti u oktobru, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

Foto: TV Kopernikus

Svake godine, 40 dana posle Uskrsa, Čočetova ulica u Jagodini dobije potpuno novo ruho. Razlog tome je tradicionalni vašar povodom praznika Spasovdana, koji je u ovom gradu održan proteklog četvrtka.

Kao i ranijih godina, vašar je privukao veliki broj posetilaca i kupaca, ali i prodavaca: kako iz grada na Belici, tako i iz okoline. Na tezgama je i ovaj put bilo svega: od igle do lokomotive. Mogli su se da se kupe drveni stolovi, stolice i burad, pletene korpe, upotrebna i dekorativna grnčarija, a bilo je i cveća, garderobe, donjeg veša, pidžama i posteljine, ali i torbi, naočara i parfema različitih proizvođača. Naravno, nijedan vašar ne prođe bez slatkiša i mekika, pa je tako bilo i ove godine. U ponudi su naravno bile i igračke, ali i šareni baloni, te se izdaleka moglo videti kako Sunđer Bob, Spajdermen, Pepa Prase i drugi crtani junaci združeni lelujaju u vazduhu.

-Mi smo iz Ukrajine i naša roba je odatle, a živim u Srbiji. Nudimo proizvode od vune poput čarapa i prsluka. Zadovoljni smo potražnjom –rekao je Aleksandar Lazarenko, koji se na jagodinskim vašarima odomaćio, a čiji su proizvodi već prepoznatljivi po svom kvalitetu.

Foto: TV Kopernikus

-Prodajem grnčariju koja je 50 posto kamen, a 50 posto glina. Može da se koristi na vatri i do 800 stepeni. Toliku jačinu ima. Poseban je ukus kada se sprema u ovim zemljanim loncima– rekao je Milojko Nikitović, proizvođač grnčarskih predmeta iz sela Zlakusa. Njegovi proizvodi mogli su se pazariti po cenama u zavisnosti od veličine proizvoda: lonci su se mogli pazariti po cenama od 1500 do 2000, a pekači za 1700 dinara. 

Iako su cene dosta porasle u poslednje vreme, čini se da se to nije preterano osetilo na ovom vašaru, a akcija je bilo na svakom ćošku. Sada već tradicionalno, šest pari čarapa moglo se kupiti za 200 dinara i uglavnom je oko tih tezgi bilo i najviše ljudi. Tezge sa slatkišima i ove godine su izazvale veliko interesovanje posetilaca svih generacija, naročito najmlađih. Lulice su se mogle kupiti za 50, 100 grama svilenih bombona za 70, prirodne žele i gumene bombone za 100, a trajna liciderska srca za 150 dinara. Jedna mekika sa nadevom po želji mogla se kupiti za 100 dinara. Sve u svemu, posetioci i kupci su bili zadovoljni cenama, te je svako mogao da nađe nešto za svoj džep.

-Kupila sam prsluk od Ukrajinaca i njihove vunene čarape. Odlična ponuda, nikada bolja. Cene su zadovoljavajuće. Prsluk je 4500, a vunene čarape su 500 dinara. Za te pare, ovde ne može nigde da se nađe vuneni prsluk –rekla je jedna gospođa.

-Kupio sam motiku. Hoću da kopam, da oslabim malo i da ulepšam svoje dvorište. Odlična je ponuda, baš sam se iznenadio, zato što je manji od onog u avgustu. Lep je izbor i nije skupo. Evo, kupio sam pet pari čarapa za 200 dinara –rekao je jedan od brojnih kupaca.

Foto: TV Kopernikus

Odmah preko puta Hale sportova, bilo je postavljeno par šatora. Ispod njih, u toku dana nije bilo toliko ljudi, ali su zato zaposleni vredno radili na roštiljanju i spremanju prasećeg i jagnjećeg pečenja, kako bi sve bilo spremno za večernju zabavu, kada inače i bude najviše ljudi. Kilogram svinjetine koštao je 2000, a jagnjećeg pečenja 2300 dinara. Glava pečene životinje tradicionalno košta 500 dinara, pljeskavica 300, a dok se piletina u lepinji mogla kupiti za 400 dinara. Hladnih sokova i alkoholnih napitaka, koji su bili i te kako dobrodošli po vrelom spasovdanskom danu, bilo je na svakom koraku, a ispod šatora u večernjim časovima, goste je zabavljala Ema Lapin.

Odmah preko puta, bila je postavljena zabava za najmlađe. Uz zvuke popularnih hitova, radilo je nekoliko vrteški, tu su bila i kola na sudaranje, jedna skakaonica, a glavna atrakcija bila je velelepna „balerina“.

Ovo je bio prvi ovogodišnji vašar u Jagodini. Do kraja godine, u ovom gradu biće održana još dva vašara: jedan u avgustu na praznik Svetog Pantelejmona, a drugi sredinom oktobra, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, te se organizatori i tada nadaju velikoj posećenosti.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .