Naslovna // Slobodno vreme // Spasovdanski vašar u Jagodini: Vreme tmurno, raspoloženje sjajno

Spasovdanski vašar u Jagodini: Vreme tmurno, raspoloženje sjajno

Tradicionalni događaj i ove godine privukao veliki  broj ljudi, a robe po različitim cenama i zabave bilo je za sve generacije

Robe je bilo za sve generacije

Nestabilno vreme 28. majskog dana nije sprečilo ljude da ove godine posete tradicionalni Spasovdanski vašar. Čočetova ulica u Jagodini i ove godine bila je puna tezgi sa najrazličitijom robom. Svako je mogao da nađe nešto za sebe: od garderobe, donjeg veša i čarapa, preko alata,  preko upotrebne i dekorativne grnčarije, pa sve do roštilja, pečenja, šarenih balona sa likovima poznatih crtanih junaka, slatkiša i naravno – nezaobilaznih vašarskih mekika.

Kupaca je i ove godine bilo svih generacija, te smo ispred vašarskih tezgi mogli da vidimo i starke i opanke. Bilo je onih koji su polako šetali sa punim rukama, onih koji su radoznalo razgledali šarenoliku robu, ali i onih kojima ovogodišnje vašarske cene nisu bile baš po volji. Jedan od kupaca koji nam je išao u susret, bio je vrlo zadovoljan onim što je našao, pa je to podelio i sa nama:

-Kupio sam sekiru za drva. Jeftino je, hiljadu danara. Tamo u Švajcarskoj bih platio pedeset franaka. Ova će da ide za Švicu –rekao je sa širokim osmehom jedan od kupaca.

Tezge sa slatkišima mamile su najmlađe posetioce

Ručno rađeni sačevi i lonci mogli su se pazariti po cenama od 1500 do 6000 dinara, u zavisnosti od njihove veličine. Ispred tezgi sa vešom i čarapama bilo je najviše ljudi. Razlog? Ekskluzivne cene: za samo 200 dinara mogli ste da kupite šest pari pamučnih čarapa. Farmerice, majice, posteljina, novčanici i parfemi takođe su se mogli kupiti po jedinstvenim cenama.

Vašar nije vašar ako u ulici nema šatora i ako se bar malo ne oseća miris roštilja i sveže pečenih prasića i jagnjića. Za kilogram prasetine, trebalo je izdvojiti 1500, a za istu količinu jagnjetine 1800 dinara, dok je cena glave jedne pečene životinje bila 400 dinara. Pljeskavice u taze pečenom somunu koštale su od 200 do 250 dinara. Naravno, da sve to lepo „sklizne“ niz grlo, potrudili su se i prodavci pića koji su prolazeći ulicama usput nudili sokove, ali i alkoholne napitke. Cena jedne mekike, tradicionalne vašarske poslastice, bila je 50 dinara, a nadev je naravno bio po želji i gratis. Cene šarenolikih luši i liciderskih srca kretale su se od 50 do 100 dinara, dok su se bombone različitih oblika i boja prodavale na mere.

Posetilaca je bilo svih generacija

Zabava za starije ispod šatora, u vidu muzike uživo, ove godine je izostala zbog zabrane većih okupljanja. Propisane mere i ovde su se morale poštovati. Ipak, oni najmlađi nisu ostali uskraćeni za svoju vrstu zabave, koju su mogli da pronađu ispred Hale sportova: na vrteškama različitih veličina, u kolcima na sudaranje i na velelepnoj Balerini, glavnoj ringišpilskoj atrakciji. Naravno, bilo je i nagradnih igara. Ukoliko ste bili dovoljno vešti da oborite piramidu od čaša ili da precizno ubacite loptu u koš, mogli se i da osvojite neku od plišanih igračaka – kao uspomenu sa ove tradicionalne manifestacije.

Naroda ipak najviše ima u večernjim časovima, kada ljudi završe sa svojim obavezama. Tada svako nađe svoju zanimaciju. Jedno je sigurno: ako se kući vratite praznih ruku, duša će barem nakratko zbog jedinstvene atmosfere biti ispunjena. Ako ste propustili ovogodišnju vašarsku atmosferu, nema razloga da žalite. Ove godine, u Jagodini će biti održana još dva vašara: devetog avgusta na praznik Svetog Pantelejmona i 14. oktobra povodom praznika Pokrova Presvete Bogorodice.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .