Naslovna // Slobodno vreme // Stižu topli dani: Medvedi jagodinskog ZOO vrta na Sretenje izašli na svež vazduh

Stižu topli dani: Medvedi jagodinskog ZOO vrta na Sretenje izašli na svež vazduh

Narodna verovanja kažu da, ukoliko medved na današnji dan izađe iz svoje jazbine, vidi svoju senku i iste se uplaši, očekuje nas duga zima. Ukoliko je pri izlasku ne vidi i ostane napolju, onda nam ubrzo stižu topliji dani. Medvedi jagodinskog ZOO vrta nagovestili su brz dolazak sunčanih dana

Foto: TV Kopernikus

Hladnim zimskim danima uskoro dolazi kraj. Bar su nam tako izlaskom iz svojih jazbina u jagodinskom Zoološkom vrtu nagovestili tamošnji stanovnici, medvedi Raša i Saša. Ipak, s obzirom da oni u Zoološkom vrtu žive u drugačijim uslovima nego u divljini, možda ovim narodnim verovanjima koja se vezuju za današnji dan i praznik Sretenje, ne bi trebalo pridavati toliko značaja, kažu iz Uprave jagodinskog Zoološkog vrta:

-Ovde se iskreno dosta razlikuju njihova ponašanja od životinja koje borave u divljini zato što oni ovde provode svoje bezbrižne dane i leti i zimi. Ne brinu ni što se tiče hrane, ni što se tiče smeštaja ni toplote, a ne brine ih ni spoljna temperatura, tako da oni generalno ni ne ulaze u onaj zimski san koji je karakterističan za medvede. Ovo nje bukvalno i svakodnevnica kada su u pitanju i mnogo niže temperature. Oni vole sunce, vole da se sunčaju, vole vodu, tako da sve to rade i kada je mnogo hladnije. Ako bismo našli neke mede u prirodi, mislim da bi oni možda bili bolji meteorolozi –rekla je Ivana Ristić Ilić, direktorka jagodinskog ZOO vrta „Tigar“.

Medvedi iz jagodinskog Zoološkog vrta danas su uživali na svežem vazduhu, a koliko su bili u pravu što se tiče vremenske prognoze, ostaje nam da vidimo u danima pred nama.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .