Naslovna // Svet // Dodeljene „Gremi“ nagrade: Nezaustavljiva Tejlor Svift

Dodeljene „Gremi“ nagrade: Nezaustavljiva Tejlor Svift

Ona je po četvrti put osvojila nagradu za „Album godine“. Džej Zi „isprozivao“ Akademiju na sceni

Tejlor Svift tokom primanja nagrade “Album godine”: Foto – YouTube printscreen

Najprestižnija nagrada u svetu muzike, „Gremi“, dodeljena je na svečanosti u  Los Anđelesu po 66. put.

Nagradu za Album godine osvojila je Tejlor Svift, za album „Midnights“. Ovo je njena četvrta nagrada u ovoj kategoriji, te je na ovaj način ispisala istoriju, kao izvođač sa najviše „zlatnih gramofona“ u ovoj kategoriji. Za isti album, pripalo joj je još jedno priznanje, ali u pop kategoriji. To je bila prilika i da najavi izlazak novog albuma: “The Tourtered Poets Department” koji će publici biti predstavljen 19. aprila.

Nagradu za najbolji tekst pesme osvojila je Bili Ajliš za pesmu „What Was I Made For?“. Za istu pesmu, nagrađena je i u kategoriji „Najbolja pesma pisana za film“, u ovom slučaju „Barbie“. Za ovu pesmu, mlada pevačica je već osvojila Zlatni Globus, a s obzirom na to da je nominovana i za Oskara, postoji velika mogućnost da ga i osvoji – po drugi put u svojoj ne tako dugoj karijeri. Ovo nije bilo jedino priznanje za „Barbie“ – muzika iz filma takođe je dobila „zlatni gramofon“.

U kategoriji audio snimka godine, priznanje je dobila kontroverzna Majli Sajrus, za ubedljivo najveći prošlogodišnji hit – pesmu „Flowers“. Ova pesma, izvedena uživo na dodeli, osvojila je nagradu i u pop kategoriji.

U konkurenciji od sedam novih izvođača, najboljim je proglašena mlada Viktorija Mone. Iste večeri, osvojila je još dve nagrade: za najbolji r’n’b album i u kategoriji „audio inžinjeringa“, koju je podelila sa svojim producentima.

Bend “Boygenius” osvojio je tri nagrade: za najbolji album alternativne muzike, najbolje rok izvođenje, najbolji tekst rok pesme, a nagradu za „najbolji pop duet“ pevačica ovog sastava Fibi Bridžers podelila je sa američkom r’n’b pevačicom SZA-om, koja je pored ove osvojila još dve nagrade: najbolji progresivni r’n’b album i najbolji tekst r’n’b pesme.

Kajli Minog osvojila je svoj drugi Gremi u karijeri, tačno 20 godina od osvajanja prvog. Za svoj hit “Padam Padam” nagrađena je u “Pop dens” kategoriji koja je uvedena ove godine. Reper Džej Zi primio je specijalnu nagradu za globalni uticaj, a tokom svog govora zahvalnosti, iskoristio je i priliku da “isproziva” Akademiju zato što njegovoj supruzi Bijonse, najnagrađivanijoj u istoriji Gremija, još uvek nije dodeljeno priznanje za “Album godine”.

Prisutne su tokom večeri izvođenjem svojih pesama zabavljali Dua Lipa, Olivia Rodrigo, koja nije osvojila nijednu nagradu uprkos šest nominacija, U2 i brojni drugi, a odata je i počast izvođačima koji su protekle godine preminuli kao što su Toni Benet, Tina Tarner i Šinejd O Konor.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .