Naslovna // Slobodno vreme // Vremeplov kroz svet antikviteta

Vremeplov kroz svet antikviteta

Svojim predmetima, predstavilo se oko 50 članova kako iz Jagodine, tako i iz ostalih gradova i mesta. Posetioci imali prilike da vide razglednice, stari novac, značke, markice, oruđe…

Sajam je privukao veliku pažnju posetilaca

Prvi sajam kolekcionara održan je u nedelju, 20. oktobra, u Domu učenika srednjih škola u Jagodini. Organizator događaja bilo je Udruženje kolekcionara iz Jagodine.

Udruženje kolekcionara grada Jagodine formirano je još davne 1981. godine. Međutim, kako se ono vremenom ugasilo, ljubitelji ove vrste hobija odlučili su da naprave novo Udruženje, u kom su sada sakupljači antikviteta kako oni iz stare organizacije, tako i oni mlađi koji su tek počeli sa kolekcionarstvom. Predsednik ovog Udruženja Dalibor Rakić zadovoljan je prvim Sajmom, odzivom članova i posetilaca, ali i organizacijom događaja:

-U našem statutu imamo određene ciljeve koje smo naveli i jedan od njih je očuvanje starina i starih vrednosti u Srbiji. Ali, mi se ne bavimo samo tim. Mi ćemo se u budućnosti baviti i organizovanjem humanitarnih akcija, tribina i predavanja o starinama. Jako je bitno za ljude koji se bave ovim hobijem da dođu da se druže, razmenjuju iskustva i stvari, jer to je stvarno lepo –rekao je Rakić.

Ponuda je bila prilično šarenolika

Ovogodišnji Sajam kolekcionarstva bio je svojevrsni vremeplov za sve posetioce. Prisutni su imali prilike da vide stari novac, razglednice, značke, ordenje, poštanske markice, ručne satove, stripove, foto-aparate, oruđe, dekorativne predmete i još mnogo toga:

-Kolekcionarstvom se bavim više od pet godina. To je slučajno počelo. Kupio sam jednu stvar za koju se ispostavilo da je mnogo vredela i onda se rodila ljubav prema ovom hobiju –rekao je Đorđe Savić, kolekcionar iz Jagodine.

-Nekih 10 godina se bavim kolekcionarstvom. Pokojni otac mi se bavio time, pa sam ja tu ljubav i ove stvari od njega nasledio –rekao je Ivan Milanović iz Udruženja kolekcionara „Horeum margi“ iz Ćuprije.

Novo Udruženje kolekcionara iz Jagodine za samo mesec dana postojanja okupilo je više od 50 članova, a tokom prvog Sajma dobili su još nekoliko novih. Iz organizacije napominju da žele još više da se prošire, kako bi formirali reprezentativno Udruženje na regionalnom nivou. Oni pozivaju sve ljude, kako iz Jagodine, tako i iz okoline da se priključe Udruženju i razmenjivanju predmeta, a pre svega – zajedničkom druženju.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .