Naslovna // Tema dana // Obeležen Dan grada Jagodine

Obeležen Dan grada Jagodine

Na svečanoj sednici uručena je 51 oktobarska nagrada, a među dobitnicima je 20-ak medicinskih radnika Opšte bolnice i Doma zdravlja u Jagodini, 18 učenika jagodinskih osnovnih i srednjih škola, sedmoro sportista i pet ustanova i organizacija među kojima i naš nedeljnik ,,Novi put“ koji postoji 75 godina

Predstavnici Skupštine grada Jagodine na čelu sa Draganom Markovićem Palmom i dobitnicima priznanja

U Skupštini grada Jagodine u subotu, 17.oktobra , na Dan oslobođenja Jagodine od fašizma u Drugom svetskom ratu održana je svečana sednica na kojoj su dodeljena društvena priznanja istaknutim pojedincima i institucijama koji su postigli značajne rezultate u svojim oblastima i doprineli afirmaciji zajednice i grada.

Osim dobitnika sednici je prisustvovao i Sergej Gostev, vojno vazduhoplovni ataše u ambasadi Ruske Federacije u Srbiji.

Pre uručenja oktobarskih priznanja, prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma izrazivši zadovoljstvo što se ovaj grad, od samog početka, uspešno bori sa korona virusom, najviše zbog požrtvovanja zdravstvenih radnika ali i odgovornosti građana. Među dobitnicima najviše je zdravstvenih radnika.

-Mislim da je ovo najgora godina imajući u vidu da je korona zahvatila ceo svet pa i Srbiju. Mi možemo da konstatujemo da je Jagodina dobro prošla, nije bilo mnogo zaraženih, a poslednjih 35 dana nemamo ni jedan novi slučaj. Pre mesec dana je zatvorena kovid bolnica. Ja se puno zahvaljujem lekarima i medicinskom osoblju u Opštoj bolnici i Domu zdravlja. Mi nismo sedeli skrštenih ruku već smo obezbedili više od 6.700 paketa sa hranom i hemijskim sredstvima koje smo podelili socijalno ugroženim porodicama. Obezbedili smo taksi vozila za penzionere koji su ih vozili kućama nakon kupovine. U kol centru je radilo 65 mladih ljudi i oni su nosili pomoć penzionerima. Mi smo jedini grad u Srbiji koji je poštovao sve ono što je bila obaveza ali neke predloge mera nismo. Mi smo procenili da naša zelena pijaca treba da radi a prodavci i kupci su bili iz cele centralne Srbije – rekao je Dragan Marković Palma.

Marković smatra da je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom mnogo zastupljena priča o korona virusu jer, kako je rekao, loše psihološki utiče na građane i da je treba pretočiti u emisije drugačijeg karaktera. On je predložio da se više emituju edukativne emisije za decu, za poljoprivrednike, da ima više emisija o sportu. 

Marković je preneo i svoje utiske nakon sastanka sa patrijarhom Irinejem.

-Bio sam kod patrijarha Irineja  i mogu reći da sam prijatno iznenađen stavovima koje on ima. Slave kreću i preporuka je da ne bude veliki broj gostiju. On je predložio da gosti dolaze u nekoliko grupa, po četiri, pet ljudi, da se slave ne ukidaju i da tako sačuvamo naš identitet i pravoslavlje, da se poveća broj đaka koji će pohađati veronauku. Druga tema bila je Kosovo. Siguran sam da se nikada nećemo složiti da donesemo odluku, počev od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zatim Ivice Dačića, koja će biti na štetu građana Srbije i onih koji žive na Kosovu i Metohiji – istakao je Marković. 

Sednica je održana uz poštovanje svih mera bezbednosti

U svom obraćanju, Marković je posebno naglasio da je osnovni zadatak lokalne samouprave bio dovođenje stranih investitora i izgradnja infrastrukture, te da je Jagodina ostvarila veći suficit od svih pomoravskih opština zajedno.

-Što se tiče investicija u 2020.godini mogu reći da će nemačka kompanija Fišer početi da radi do kraja ove godine. Ova kompanija proizvodi šrafovsku robu i izvozi u više od 50 država, a zaposliće 350 radnika. Mi smo sami doveli nemačkog investitora, a glavna preporuka bila je sadašnjih 11 stranih investitora u Jagodini. Oni su rekli da su Jagodina i Srbija sva obećanja ispunili. Austrijska kompanija Šibel proizvodi velike elektromotore. Postavljen je kamen temeljac za fabriku gde će za početak raditi 25 radnika a sledeće već 100 radnika. Italijanska fabrika Grupa Mobil Turi završava novu halu od 8.000 kvadrata gde će zaposliti novih 50 radnika. Zatim smo napravili novu školu u Vinorači od naših sredstava i to je sada jedna od najlepših škola u Srbiji. Izgradnju vrtića Pivarac 90 odsto finansira grad a 10 odsto republika. U našem gradu se svake godine sve više dece rađa. To znači da imamo dobar program protiv bele kuge. Pravimo nov kulturni centar od 2.850 kvadrata i 650 mesta za sedenje, a stari će biti adaptiran. I to grad finansira sa 90 odsto. Postavili smo u maju kamen temeljac za izgradnju zatvorenih bazena, gde će biti tri bazena i mala hala. To finansira privatno preduzeće. To znači da Jagodina ima turistički potencijal i ovde se isplati ulagati u nove turističke sadržaje. Turistički kompleks Kočin hrast biće završen za nekoliko dana i to će biti nova turistička atrakcija. Sredstva su iz budžeta. Poslednjih deset godina nismo dobili tri posto iz budžeta republike za ono što je građeno u našem gradu. Sve sami radimo – rekao je Marković.

Sport je iz godine u godinu oblast kojom se Jagodina ponosi.

-Jagodina je sportski centar, u svakom selu imamo po dva sportska terena sa rasvetom. Imamo i rezultat. Ženski rukometni klub je treći put osvojio Kup Srbije. Takođe su i prvaci Super lige. Hoćemo da idoli mladim ljudima budu sportisti i sportski radnici i da pokažemo da ne treba mnogo para za veliki uspeh. Mi smo država koja je nekada imala najbolje košarkaše na svetu a sada su 70 odsto stranci. Zato treba veću pažnju posvetiti mladim sportskim talentima u Srbiji – naglasio je Marković.

Plaketu je dobio i nedeljnik “Novi put” koja je uručena direktoru Ljubiši Bati Vujiću

Marković je rekao da će lokalna smouprava i u narednom periodu nastaviti da radi u interesu građana kao što državno rukovodstvo radi u interesu Srbije.

-Naša koalicija JS-SPS-SNS će nastaviti da radi u interesu građana. Siguran sam da će i opozicione partije koje su prešle cenzus raditi u interesu ovog grada. Ako budu imali konstruktivne predloge, te teme mogu biti na dnevnom redu. Nadam se da će postojati jedinstvo jer su četiri godine duge a nakon toga da svako može da kaže da je pomogao da se uradi nešto korisno za grad i građane. Kada je reč o Kosovu i Metohiji i činjenice da kosovski Albanci ne poštuju Briselski sporazum, želim da odam priznanje predsedniku države Aleksandru Vučiću. Sve što je potpisano u Briselu Albanci nisu realizovali. Ostaje nam da se borimo i podržavamo sve što je u interesu Srbije – rekao je Marković.

Na svečanoj sednici uručena je 51 oktobarska nagrada, a među dobitnicima je 20-ak medicinskih radnika Opšte bolnice i Doma zdravlja u Jagodini. Među dobitnicima je i prof.dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ u Beogradu koji je lečio brojne Jagodince. U ime nagrađenih lekara on se obratio na svečanoj sednici a novčanog dela nagrade odrekao se u humanitarne svrhe.

-Čast mi je i zadovoljstvo što sam u prilici da primim ovako značajno priznanje. U institutu radi vrhunski tim zdravstvenih radnika među kojima značajno mesto zauzima vaš sugrađanin, doktor Saša Borović, kardiohirurg koji je pre nekoliko godina dobio ovo priznanje. Molim vas da mu sledeće godine dodelite još jedno jer je dr Borović sa dr Nikolićem uradio jednu nesvakidašnju operaciju, prvu u ovom delu sveta. Urađena je prva ugradnja totalnog veštačkog srca i naš pacijent živi mirno svoj život. Za 43 godine postojanja u institutu su se izvodili podvizi koji su oplemenili tadašnju jugoslovensku a sadašnju srpsku medicinu. Drago mi je što vidim ovde mnogo zdravstvenih radnika jer ste priznanja zaslužili  a Skupština grada to ceni. Zdravstvena misija je posebna. Moje životno geslo glasi da je naše ono što drugima dajemo. Zato novčani deo nagrade i isto toliko sopstvenog učešća opredeliću Centru za socijalni rad, za pomoć osobama sa posebnim potrebama – rekao je dr Bojić.

Nagrađeno je i 18 učenika jagodinskih osnovnih i srednjih škola, sedmoro sportista i pet ustanova i organizacija među kojima i naš nedeljnik ,,Novi put“ koji postoji 75 godina i jedan je od najstarijih štampanih medija u Srbiji. U ime nagrađenih učenika obratili su se učenik jagodinske Gimnazije Branislav Ćujić i učenica OŠ ,,Joca Milosavljević“ Tamara Obrenović koji su se zahvalili gradu što ceni rad i trud mladih. 

Društveno priznanje grada Jagodine sastoji se od plakete grada i novčanog iznosa od 50.000 dinara.

J.L.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .