Naslovna // Tema dana // Palma i Dačić otvorili novu školu u Vinorači

Palma i Dačić otvorili novu školu u Vinorači

-Poznato je da se na teritoriji grada Jagodine više dece rađa i zato širimo škole i mi, ne samo da širimo škole, već širimo i proizvodne kapacitete. Ako se u jednom gradu istovremeno grade škola, vrtić, kulturni centar, zatim nova turistička destinacija u Kočinom selu, objekat sa tri zatvorena bazena u gradu, teniski tereni i fabrike, onda taj grad ima dobru budućnost – rekao je Dragan Marković Palma

U selu Vinorača kod Jagodine svečano je otvorena novoizgrađena škola područnog odeljenja Osnovne škole ,,Boško Đuričić“.

Svečanosti su prisustvovali prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković Palma, predstavnici političkih partija, zaposleni u školi, roditelji i učenici.

Pre tačno 110 godina u Vinorači je otvorena prva škola, a danas nova škola nastavlja tradiciju obrazovanja u selu ali u savremenim uslovima. Sredstva za izgradnju i opremanje je obezbedila lokalna samouprava.

-Pre tri meseca sam motorom obišao selo Vinoraču i video da osnovna škola nije onakva kakav treba da bude i kako mi koji vodimo ovaj grad 17 godina volimo da izgleda. I počeli smo radove. Danas mogu slobodno da vam kažem da je ovo jedna od najlepših škola izgrađenih u Srbiji u novije vreme. Poznato je da se na teritoriji grada Jagodine više dece rađa i zato širimo škole i mi, ne samo da širimo škole, već širimo i proizvodne kapacitete. Italijanska fabrika Grupe Turi na Vinoračkom putu, koja proizvodi kuhinje, proširila je svoj proizvodni pogon za 6.000 kvadrata i biće novozaposlenih u tom novom objektu u narednih mesec dana. Preko puta te fabrike kupili smo 15 hektara zemlje gde će biti nova industrijska zona i već danas imamo jednog zainteresovanog kineskog investitora koji bi trebalo tu da gradi fabriku i zaposli oko 100 radnika. Važno je da se deca rađaju i važno je da njhovi roditelji budu zaposleni da mogu da izdržavaju decu. Da im se obezbede radna mesta i da imaju dobre plate – rekao je Dragan Marković Palma.

Marković je podsetio da svako selo na teritoriji Jagodine ima dom kulture, kao i da je do svakog sela doveden gas.

– I ova nova škola je danas priključena na grejanje na gas. Ako se u jednom gradu istovremeno grade škola, vrtić, kulturni centar, zatim nova turistička destinacija u Kočinom selu, objekat sa tri zatvorena bazena u gradu, teniski tereni i fabrike, onda taj grad ima dobru budućnost. Ja želim da pošaljem poruku svim građanima Jagodine da koalicija Socijalističke partije Srbije, Srpske napredne stranke i Jedinstvene Srbije u Jagodini sve odluke donosi  u interesu građana. U gradu Jagodini se ne otimaju za političke funkcije jer nema plata za članove Gradskog veća, koje su u drugim gradovima i opštinama bruto 130. 000 dinara, a ima od 11 do 25 članova, kako gde. Početkom novembra nemački gigant auto delova Fišer otvoriće fabriku u industrijskoj zoni u Jagodini gde će zaposliti 350 radnika, a dolazi i austrijski proizvođač elektromora Šibel – rekao je Marković.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je za Srbiju veoma važno da se otvaraju nove škole.

Posebno mi je drago što nas je okupio ovaj lep i plemeniti povod, kao što je otvaranje nove škole. Uvek se odazivam pozivu Jagodine, jer znam kada me pozovete da je to zbog otvaranje nekih novih objekata. Retkost je u Srbiji da ima toliko novotvorenih objekata kao što je slučaj u Jagodini u poslednjih desetak godina. Otvaranje nove škole u Jagodini znači da ima više dece i to je nešto što je u ovom trenutku možda i najvažnije za Srbiju, jer Srbiju ne mogu da unište razni drugi neprijatelji, već samo mi sami sebe možemo da uništimo svojim nestajanjem. Zato je važno da ima što više dece i da otvaramo nove objekte – izjavio je Dačić.

Dačić je istakao da je Srbija poslednjih decenija suočena sa padom broja stanovnika, što zbog pada natalitet, što zbog odliva mozgova.

-Zato ovaj današnji događaj može biti samo podstrek i može da ukaže put kojim treba da koračamo, a to je put osnaživanja dece i put stalnog ulaganja u njihovo obrazovanje. Niko neće ostati na selu ukoliko nema uslova za život i zato je veoma važno ovo što radi Dragan Marković Palma – rekao je Dačić i dodao: – Mi smo ponosni na ono što smo dobro uradili za Srbiju u poslednjih osam godina. Ojačali smo našu spoljnopolitičku poziciju, ojačali smo našu poziciju u regionu, Srbija je danas faktor mira i stabilnosti i može da se okrene svom ekonomskom razvoju. U tom smislu mi smo spremni za nastavak saradnje, koja je u interesu Srbije u narednom vremenskom periodu suočeni sa svim izazovima koji nas očekuju u državnom, ekonomskom i svakom drugom smislu. I zato je važna politička stabilnost u Srbiji, a mi smo državotvorni i mi smo uvek deo onih političkih snaga kojima je pre svega interes Srbija.

Dragan Marković Palma i Ivica Dačić

Novi školski objekat ima učionice opremljene savremenim sredstvima za učenje, kuhinju, toalete i svoje grejanje,  a u lepo uređenom dvorištu nalazi se letnja učionica, sportski teren i dečije igralište. Skupština grada je za ovu novu školu izdvojila 26 miliona dinara.

-Mi ove godine slavimo jubilarnu godišnjicu škole u Vinorači. Davne 1910.godine ministar je ukazom otvorio školu u ovom selu. Nema lepšeg poklona za jubilej od ove nove škole. Samo pre tri meseca ovde je bila trošna školska zgrada. Želim da se zahvalim Draganu Markoviću Palmi čija je ideja bila da se obnovi škola i koji je svojim ličnim angažovanjem doprineo da sve bude realizovano– rekao je direktor OŠ ,,Boško Đuričić” Zoran Marković.

Meštani Vinorače, zaposleni, roditelji i đaci izrazili su zadovoljstvo što je selo dobilo lepu i savremenu školu. Osnovna škola ,,Boško Đuričić“ u Jagodini ima oko hiljadu učenika koji postižu dobre rezultate na brojnim takmičenjima, a odlični uslovi za rad i učenje svakako će doprineti još boljim rezultatima.J

PALMA : NEĆU BITI MINISTAR

-Mi cenimo ono što rade i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Vas sigurno interesuje da li ću ja nešto da budem, pošto sam i poslanik. Neću biti ministar. Ministarsku funkciju su mi nudili i Boris Tadić i Aleksandar Vučić. Ja sam rekao  -neću da budem ministar, hoču da pokažem onim ministrima koji slabo rade, da može da se radi dobro za Srbiju i kada nisi ministar i ne treba mi funkcija da radim za Srbiju. I moj cilj i cilj Ivice Dačića nisu funkcije već da Srbija ide napred -rekao je Marković.

J.L.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .