Naslovna // Tu oko nas // Ćuprija nagrađena za ravnopravnost i borbu protiv diskriminacije

Ćuprija nagrađena za ravnopravnost i borbu protiv diskriminacije

Nagrada,koju dodeljuju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, SVIS PRO i Stalna konferencija gradova i opština, sastoji se od novčanog iznosa od 2,3 miliona dinara i računarske opreme. Priznanja dobile i opštine Krupanj, Vrnjačka Banja i Veliko Gradište

Foto: TV Kopernikus

Opština Ćuprija dobila je priznanje u kategoriji „Ravnopravnost i anti-diskriminacija“ za delovanje u ovoj oblasti, za 2021. godinu. Radi se o godišnjem konkursu koji već četvrtu godinu zaredom sprovode Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i SVIS PRO, program koji podržava Vlada Švajcarske, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Opština Ćuprija nagrađena je za sprovođenje projekta „Obezbeđivanje i unapređivanje pristupačnosti usluga lokalne samouprave osobama sa invaliditetom, starijim sugrađanima i majkama sa malom decom“. Zahvaljujući njemu, pored besplatnih terapijskih tretmana logopeda i senzornih integracija, osobe s invaliditetom imale su priliku da razviju i iskažu svoje potencijale i talente u skladu sa sopstvenim mogućnostima.

-Mogu da izrazim zadovoljstvo što je opština Ćuprija pokazala neke rezultate u sprovođenju projekata, pre svega koji se tiču rodne ravnopravnosti i antidiskriminacije. Opština Ćuprija je dugogodišnji član Stalne konferencije gradova i opština. Mi imamo izuzetno uspešnu i kvalitetnu saradnju i verujem da ćemo je u nekom narednom periodu nastaviti i da će se ona poboljšati: kako kvalitativno, tako i kvantitativno, a sve u cilju poboljšanja života naših građana –rekao je Jovica Antić, predsednik opštine Ćuprija.

-Za nas su primeri dobre prakse kao što je primer iz opštine Ćuprija jako važni. Preko njih možemo da prenesemo iskustva drugim opštinama, da ukažemo na to kako neke stvari mogu da se unaprede, da se sprovode i zato nam je bilo važno da promovišemo takvu praksu. Mi ćemo nastaviti da i dalje radimo na tome, da promovišemo dobru praksu, kao i u drugim oblastima. Verujem da će i u budućnosti biti prilike da ovim i drugim povodom budemo u Ćupriji –rekao je Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Foto: TV Kopernikus

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa u vrednosti od 2,3 miliona dinara za brigu o deci sa smetnjama o razvoju, a koji dodeljuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave.

Pored novčanih sredstava, Ćuprija je od Stalne konferencije gradova i opština nagrađena i računarskom opremom, koja se sastoji od tri desktop računara i tri brza skenera. Ova sredstva su iz projekta koji podržava Vlada Švajcarske, a koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO. 

Tom prilikom, potpisani su i ugovori o međusobnoj saradnji. Pored Ćuprije, nagrađene su još tri opštine. Za delovanje u oblasti efikasnosti i delotvornosti nagradu je dobila opština Krupanj. Za transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave nagrađena je Vrnjačka Banja, dok je opština Veliko Gradište dobila nagradu u oblasti odgovornosti i vladavine prava.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .