Naslovna // Tu oko nas // Dom učenika “Srećno” u Ćupriji obeležio 50 godina postojanja i rada

Dom učenika “Srećno” u Ćupriji obeležio 50 godina postojanja i rada

Tim povodom, ovu ustanovu posetio je i ministar prosvete Branko Ružić, a priređena je i prigodna svečanost tokom koje su istaknuti pojedincima i organizacijama dodelene plakete i zahvalnice

Foto: TV Kopernikus

Dom učenika srednjih škola „Srećno“ u Ćupriji obeležio je prigodnom svečanošću prošlog ponedeljka veliki jubilej: 50 godina postojanja i uspešnog rada.

Direktorka Tatjana Milojević istakla je da je veoma ponosna na sve ono što su postigli u periodu iza njih.

-Mi smo mnogo učinili u poslednjih šest-sedam godina na unapređenju svih uslova za boravak naših korisnika: počev od rekonstrukcije svih prostorija u Domu, osavremenjavanja svih procesa rada, preko stvaranja boljih uslova za učenje i za postignuća učenika za njihovo slobodno vreme, pa sve do njihove bezbednosti, što je donekle i naš prioritet. Međutim, nikada nije kraj. Uvek su neki novi zadaci pred nama. Nastavićemo i dalje da radimo na unapređenju našeg Doma, iščekujući nove stanare i nadajući se da će trajati još mnogo godina –rekla je Milojević.

Povodom ovog značajnog jubileja, Dom učenika „Srećno“ u Ćupriji posetio je i ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić. On je tom prilikom pohvalio uslove koje ova ustanova pruža svim učenicima koji u njoj žive tokom svog školovanja.

-Rekao bih svakako da je na održivom nivou. Dosta toga je i ulagano u prethodnom periodu. Sada radimo neke manje intervencije na ovom objektu koje se tiču saniranja mokrog čvora. Neko će reći da je ovaj Dom skroman, ali on je skroman samo u pogledu broja dece. Mislim da ima sve uslove: od digitalizacije preko naručivanja ishrane, pa sve do omogućavanja uslova ishrane za druge škole, poput Medicinske –rekao je Ružić.

On je takođe dodao i da su zahvaljujući projektu “Obrazovanje za inkluziju” u proteklih deset godina izgradili, rekonstruisali i opremili 13 Domova učenika i studenata. Prošireni su kapaciteti za tačno 3028 mesta, a taj projekat vredan je 32,5 miliona evra.

-Time pokazujemo kao Vlada Republike Srbije i kao Ministarstvo prosvete koliko smo tome posvećeni. Želimo da stvorimo jedan zdrav ambijent ujednačen u svakom kutku naše prelepe Srbije kako bi naši učenici i studenti mogli da na jedan relaksiran način stiču nova znanja veštine kompetencije i da naravno sutradan još više pomognu razvoju našeg društva –istakao je ministar.

Foto: TV Kopernikus

Sastavni deo obeležavanja ovog velikog jubileja bila je i svečana akademija koja je održana u svečanoj sali Osnovne muzičke škole “Dušan Skovran” u Ćupriji, kojoj su, pored ministra Ružića, prisusustvovali i Milutin Đurović, pomoćnik ministra za učenički standard i investicije Marina Hasanović, načelnica Odeljenja za poslove učeničkog i studentskg standarda i Emilija Vuković, načelnica Odeljenja za investicije, kao i predstavnici opštine Ćuprija. Prikazan je i film o radu Doma učenika „Srećno“: od osnivanja pa sve do danas, priređen je i prigodan muzički program, a istaknutim pojedincima i organizacijama uručene su plakete i zahvalnice za doprinos radu ove ustanove.

Podsećanja radi, Rudnik mrkog uglja „Rembas“ 1973. godine godine izgradio je Dom učenika srednjih škola u Ćupriji kako bi omogućio lakše školovanje deci rudara. Godine 2009. prešao je u nadležnost Ministarstva prosvete, kada je i renoviran i otvoren kao smeštaj učenika sa teritorije Srbije koji pohađaju neku od srednjih škola u Ćupriji, Paraćinu i Jagodini. Danas, u njemu boravi stotinak učenika.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .