Naslovna // Tu oko nas // Momčilo Trajković MoMo dobitnik nagrade “Matiću u čast” za 2023. godinu

Momčilo Trajković MoMo dobitnik nagrade “Matiću u čast” za 2023. godinu

On je dobio plaketu i termin za samostalnu izložbu sledeće godine, a Muzej „Horeum Margi“ je njegovo delo „Izvor“ otkupio za 100 hiljada dinara. Ove godine, stigla su 23 rada 14 autora iz cele zemlje. Radovi će biti postavljeni do 25. septembra

MoMo (u sredini) po drugi put je osvojio prestižno priznanje

Momčilo Trajković Mo-Mo, primenjeni umetnik, konceptualista i keramičar, pobednik je ovogodišnjeg 10. po redu likovnog konkursa „Matiću u čast“ u Ćupriji. Nagrada mu je uručena  proteklog utorka na svečanom otvaranju izložbe u Muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji.

Njegovo delo „Izvor“, jedno od tri sa kojima je učestvovao ove godine proglašeno je najboljim. On učestvuje svake godine, a ovu prestižnu nagradu već dobio na konkursu 2016. za svoj rad „Kocka je bačena“.

-Ako me zdravlje posluži, ja ću i dalje raditi. Ja već 10 godina učestvujem na ovom likovnom konkursu, a 20 godina na raznim izložbama u okviru Kluba likovnih umetnika. Ja ove radove nazivam „radovima lepog vremena“. Jer svi su stvoreni pod vedrim nebom. Tu prijatelje nemam i strašno mrzim kišu, jer mi smeta. Mnogi me pitaju da li imam koristi od toga. Ja kažem da nemam. Oni me pitaju zašto onda to radim. Ja kažem da je to moja duhovna hrana i da me to ispunjava. Moji prijatelji i drugovi istih godina kažu da je „Kocka je bačena“ najbolji rad ikada izložen u ovom prostoru –rekao je nagrađeni umetnik.

Na ovogodišnji likovni konkurs, jedini u Pomoravskom okrugu i jedini koji se bavi temom nadrealizma, pristigla su 23 rada 14 autora iz različitih krajeva naše zemlje. Ove godine, žiri su činili: slikar iz Ćuprije Milan Milosavljević, muralistkinja iz Paraćina Marija Savić Komarac i vajarka iz Jagodine Nataša Krstić.

-Ja sam prezadovoljan prispelim radovima, a rad koji smo nagradili je u skladu sa Matićevim. On je opisivao vodu u svojoj strahovito dobroj nadrealnoj pesmi „Nek teku reke“. Pošto je ovde u pitanju rad koji se zove „Izvor“, apsolutno je pogođena tema –rekao je Milosavljević, predsednik žirija.

Nagrada se sastoji od plakete i termina za samostalnu izložbu sledeće kalendarske godine, a Muzej je Trajkovićevo delo i otkupio za 100 hiljada dinara. Na taj način, umetnička zbirka muzeja u Ćupriji dodatno je obogaćena, zbog čega su iz uprave izrazili veliko zadovoljstvo.

-Muzej „Horeum Margi Ravno“ ima jednu ozbiljnu zbirku dela savremene likovne umetnosti i savremenih autora koja će iz godine u godinu biti sve veća tako da ćemo moći da, ukoliko nastavimo kontinuiran način pribavljanja radova i Izložbu „Matiću u čast“, imamo jednu jako značajnu kolekciju  dela savremene likovne umetnosti kojom će moći malo koji grad u Srbiji da se podiči –rekao je Novak Novaković, direktor Muzeja u Ćupriji.

Jubilarni, deseti po redu likovni konkurs „Matiću u čast“ održan je u okviru 42. „Matićevih dana“, tradicionalne manifestacije koja se svake godine održava u Ćupriji, a dela koja su pristigla na ovogodišnji konkurs biće izložena za javnost do 25. septembra.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .