Naslovna // Tu oko nas // Obeležena 218. godišnjica Boja na Ivankovcu

Obeležena 218. godišnjica Boja na Ivankovcu

Prisutnima su se obratili Miloš Kovačević, v.d. pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Jovica Antić, predsednik opštine Ćuprija. Priređen je i prigodan kulturno-umetnički program, a tradicionalno pucano je iz replike Trešnjevog topa

Foto: TV Kopernikus

Na lokalitetu „Šančevi na Ivankovcu“ u Ćupriji proteklog petka obeležena je 218. godišnjica od Boja na Ivankovcu.

Posle opela, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija i nevladine organizacije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, položili su vence kraj spomenika vođi ustanka.

Miloš Kovačević, v.d. pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakao je značaj održavanja sećanja na ovaj događaj i srpske ustanike koji su se borili za slobodu svoje zemlje.

-Ne treba da ih se setimo samo ovog jednog dana u godini, nego treba da podsećamo na njihovo herojstvo svakog dana i da o njihovom podvigu učimo našu decu. Samo ona država koja se seća svoje prošlosti, a naša je bila slavna i oslobodilačka, ima šansu da ima svetlu budućnost. Zbog toga je važno da gradimo kulturu sećanja, da bi naša deca znala ko su, šta su i koliko je ponosno i lepo biti Srbin –rekao je Kovačević.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Ćuprija Jovica Antić. On je istakao da je upravo na ovom mestu postavljen prvi temelj srpske države.

-Na nama je da taj slobodarski duh, koji se na ovom mestu i te kako oseća, i dalje negujemo. Ivankovac, Mišar, Čegar, Markov kamen i sva ta naša sveta mesta treba da budu učionice istorije i nijedna ekskurzija ne bi trebalo da prođe pored njih, a da ih ne obiđe. Našu decu i naredne generacije, pored novih tehnologija i nauka, treba da učimo da ničega ne bi bilo bez nadahnuća i žrtava naših predaka, bez njihove vere i odlučnosti da postave temelje na kojima će i danas stajati naša Srbija. To je naša obaveza i to je dug ovim našim bezimenim ustanicima –rekao je Antić.

Sastavni deo svečanosti bio je i prigodan kulturno-umetnički program. Nastupila je sopran Jelena Kačavenda koja je izvela pesmu „Raslo nam je badem drvo“, a glumac Lepomir Ivković izveo je monolog Vožda Karađorđa. Pojedini istorijski izvori navode da je turskog komandanta Hafiza-pašu pucnjem iz Trešnjevog topa ranio Stevo Pisar, te je i ova ceremonija, kao i prethodne, tradicionalno završavena pucanjem iz replike ovog tadašnjeg oružja.

Podsećanja radi, Boj na Ivankovcu, koji se dogodio 18. avgusta 1805. godine i tokom kog su vojnici bili predvođeni Milenkom Stojkovićem, predstavlja prvu pobedu srpskih ustanika nad turskim neprijateljima u Prvom srpskom ustanku.

Organizatori i ovogodišnje državne ceremonije su Vlada Srbije, Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Opština Ćuprija.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .