Naslovna // Tu oko nas // Održana treća izložba oldtajmera u Paraćinu

Održana treća izložba oldtajmera u Paraćinu

Izlagača je bilo kako iz Paraćina, tako i iz različitih krajeva Srbije. Predstavljeno je oko 60 vozila različitih veličina i boja, a najstarije izloženo je iz 1931. godine

Foto: TV Kopernikus

Tradicionalna izložba starovremenskih vozila, treća po redu, održana je protekle subote u centru Paraćina.

Organizatori ovogodišneg događaja bili su Zavičajni muzej Paraćina i Oldtajmer klub „Pomoravlje“ iz Paraćina. Oni su istakli da su zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom, uprkos situaciji sa pandemijom korona virusa, koja je poremetila njen međunarodni karakter:

-Ovo je jedna izložba vozila i naše druženje. Imamo goste kako iz Paraćina, tako iz Beograda, Vranja, Vrnjačke Banje, Kostolca, Kruševca, Kragujevca i ostalih pomoravskih gradova. Predstavljeno je dosta eminentnih vozila kao što su npr. „Pontiak“ iz 1931. godine, „Mercedes“ iz 1940. godine, „Trijumf“ iz 1964., „Konzul“ iz 1952., Mercedes vozila S klase, ali i domaća vozila poput Fiće i ostalih evropskih vozila. Mi gajimo veliku ljubav prema ovim starovremenskim automobilima –rekao je Jevta Pavlović, predsednik  Oldtajmer kluba „Pomoravlje“ iz Paraćina.

-Za ovakvu manifestaciju uvek je interesovanje veliko zato što su to neke stvari koje građani zaista vole da vide u svom gradu. Mi smo prepoznali njen značaj i zadovoljstvo je obostrano: kako naših sugrađana i gostiju, tako i nas u organizaciji –rekla je Tijana Pešić, direktorka Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Predstavljeno je oko 60 vozila različitih modela, veličina, starosti i boja. Najveću pažnju privukao je „fića kontraš“borde boje iz 1965. godine, čija se vrata otvaraju sa suprotne strane, a njegov vlasnik Saša Trajković iz Vranja nije krio zadovoljstvo zbog toga:

-Čuvam ga u garaži, glancam delove za koje se snalazim preko interneta. Do sada je prešao više od 100 hiljada kilometara. Ja ga imam već deset godina i spasio sam ga sa otpada kupovinom od prethodnog vlasnika. Fića uvek privlači dosta pažnje. To je prvi srpski auto na kom su se mnogi učili –rekao je Trajković.

Model „Pontiaka“ iz 1931. godine najstarije je predstavljeno vozilo na ovogodišnjem događaju. Posetioci su se rado slikali ispred njega:

-Uvezen je iz Amerike pre četiri godine u ovakvom stanju u kakvom je sada. Restauracija je rađena tamo, a ove zime ga očekuje novo restauriranje. Korišćen je za snimanje serija koje se bave ovom tematikom. Održava se normalno, samo je malo veći problem oko nabavke delova koji što brže i bezbolnije treba da dođu do naših prostora –rekao je Dejan Stević iz Paraćina.

-„Zastava 125“ je staro dobro jugoslovensko vozilo. Održavam ga koliko sam u mogućnosti, tako da svaki vikend odvojim za njega. Do sada je prešao 69 hiljada kilometara. Prvi put sam na ovakvom događaju, jako mi se sviđa i verovatno ću doći i sledeće godine. Lepo je druženje i organizacija je odlična –rekao je Stefan Stojanović iz Negotina.

Pored velikog broja posetilaca različitih generacija, među kojima je bilo dosta dece i mladih,  događaju je prisustvovao i Milan Simić, zamenik predsednika opštine Paraćin, koji se obratio prisutnima i zvanično otvorio događaj. Pored automobila, predstavljeni su i starovremenski motori, a svi učesnici dobili su zahvalnice i medalje za doprinos ovogodišnjoj manifestaciji.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .