Naslovna // Tu oko nas // Otkriven spomenik Knezu Lazaru u Ćupriji

Otkriven spomenik Knezu Lazaru u Ćupriji

-Želimo da privučemo sve one koji auto putem prolaze ovde, da svrate u naš grad, vide spomenik i posete manastir Ravanicu – rekao je predsednik opštine Ninoslav Erić

Impozantan spomenik: Foto Saša Kokalj

U Ćupriji je, na Vidovdan, svečano otkriven i osveštan spomenik Knezu Lazaru, i na taj način još jednom odata pošta ovom velikom srpskom vladaru.

Bronzana statua je visoka 7,5 metara i teška je pet tona. Zajedno sa postamentom spomenik je visok oko 15 metara. Spomenik se nalazi na kružnom toku, na ulazu u grad kod auto puta.  Knez Lazar rukom pokazuje na manastir Ravanicu, njegovu zadužbinu gde i danas počivaju njegove mošti. 
Na Vidovdan, Srbija se još jednom poklanja Knezu Lazaru, rekao je, obraćajući se prisutnim gostima, predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

-Za nekoliko godina slika Ćuprije sa ovog mesta biće potpuno drugačija. Tamo gde vodi put ka manastiru Ravanica naći će se nova Industrijska zona sa novim fabrikama, novim tržnim centrima i zabavnim parkovima – izjavio je Erić.

Erić je naglasio da će intenzivniji privredni rast, uz rešenje problema nezaposlenosti u Ćupriji i Pomoravlju, u opštinski budžet doneti više sredstava. 

-To će nam omogućiti da više investiramo u obrazovanje bez čega nema bržeg razvoja, da unapredimo rad kulturnih institucija, da više izdvajamo za sport, da društveni standard podignemo na viši nivo – kazao je Erić.

Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija: Foto Saša Kokalj

Erić je dodao da će spomenik doprineti boljoj turističkoj ponudi Ćuprije.

-Želimo da privučemo sve one koji auto putem prolaze ovde, da svrate u naš grad, vide spomenik i posete manastir Ravanicu. Ovo je najveći sapomenik u Srbiji. Knez Lazar je izgubio život na Kosovu a u Ravanici kreće njegov duhovni život – naglasio je Erić.

Lokalna samouprava je nedavno rekonstruisala put od Ćuprije do Ravanice, a napravljena su i parking mesta za automobile i autobuse kod manastira.

-Pravimo veliku Industrijsku zonu kod Dobričeva i već smo u pregovorima sa nekim investitorima. Vlada Srbije je ovu lokaciju postavila kao najvažniju za centralnu Srbiju jer imamo 700 hektara pored auto puta. To će mnogo značiti za privredni razvoj celog Pomoravlja – istakao je Erić.

Spomenik je osveštao vladika požarevačko-braničevski Ignatije.

-Svaki spomenik je svedočanstvo nekog istorijskog događaja, a ovaj će nas stalno podsećati na kneza Lazara i njegovu braću koja su sa njim pošla u Boj na Kosovu, da brane svoj narod i svoju veru – rekao je vladika.

Spomenik je delo akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića a sličan spomenik se nalazi i u Kosovskoj Mitrovici. Kako kaže autor, spomenik je radio oko godinu dana.

-Cela ova ceremonija je bila jako lepa, bio sam veoma uzbuđen  i u jednom trenutku mi je došlo da zaplačem. Drago mi je što smo postigli dogovor oko postamenta jer on više potencira tu neku snagu i dostojanstvo kneza Lazara – rekao je Stamenković.

Svečanosti je prisustvovalo rukovodstvo grada, predstavnici društvenog i političkog života Ćuprije, sveštenstvo i građani.

NAGRADE ZA NAJBOLjE UČENIKE

Tradicionalno na Vidovdan, lokalna samouprava je nagradila najbolje učenike ćuprijskih osnovnih i srednjih škola. Oko 70 učenika, nosioca Vukovih diploma, dobilo je knjige kao nagradu za trud i rad u školovanju.

-Vi ste intelektualna snaga naše opštine. Želim vam da nastavite da vredno i predano radite, da se usavršavate i da se po završetku školovanja vratite u svoj grad, obogaćeni novim idejama, spremni da razvijate prave vrednosti i našu opštinu učinite lepšom i boljom sredinom – rekao je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić prilikom obraćanja učenicima.

J.L.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .