Naslovna // Tu oko nas // Stanovi za 26 romskih porodica u Svilajncu

Stanovi za 26 romskih porodica u Svilajncu

Ovaj projekat Evropska unija, u saradnji sa UNOPS-om, sprovodi u još 18 gradova i opština u Srbiji, a u Svilajncu se sprovodi u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom. Ključeve korisnicima uručili su predsednik opštine, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine,  predstavnici Evropske unije, UNOPS-a i ministri u Vladi Republike Srbije

Ukupno 26 porodica romske nacionalnosti, koje pripadaju najosetljivijim društevnim grupama, pretprošlog utorka dobilo je ključeve stanova koji se nalaze u novoizgrađenoj zgradi u Kameničkoj ulici u Svilajncu.

Radi se o projektu „Novi domovi i inkluzivno okruženje za osetljive kategorije društva u Svilajncu“, koji finansira Evropska unija, a koji se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS u 19 gradova i opština u Srbiji.

-Ja sam živeo u jako teškim uslovima, bez struje i vode. Ovo sad je prelepo, kao iz bajke. Čisto, lepo i novo –rekao je Saša Stanisavljević, samohrani otac četvoro dece.

-Mnogo nam znači. Najviše zbog ćerke, ona se najviše raduje. Uslovi u kojima smo živeli nisu bili baš najbolji, ali ovo je sad mnogo bolje –rekla je Miljana Nestorović.

Svečanom uručivanju ključeva porodicama prisustvovao je i Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. On je istakao da je realizacija ovog projekta od velike važnosti za romsku populaciju.

-Vidim da će dosta stanara ove zgrade biti upravo deca. Velika je sreća svih nas da ih vidimo ovako nasmejane. Vidim da jedva čekaju da se usele u svoje nove domove gde će imati svoja mesta gde će se igrati, učiti, provoditi vreme sa svojim najbližima –rekao je Nakić.

Evropska unija je za ovaj program opredelila 27 miliona evra, a opština Svilajnac jedna je 19 u kojoj se ovaj projekat sprovodi.

-Počinjete jednu novu fazu u vašim životima koja će biti predvidivija i sigurnija. Biće u ovim stanovima sigurno biti briga, ali ja vam želim da bude mnogo više onih koji su srećni i uspešni za vas i vaše porodice –rekao je Marko Vujačić, direktor programa UNOPS-a.

Događaju su prisustvovali i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije.

-Ova zgrada iza nas igleda tako velelepno, tako uređeno, da se nijedan veći grad u Srbiji ne bi postideo da je ima kod sebe. Ona je nešto što će vama, budućim korisnicima, promeniti život. Posle toga, promeniće način funkcionisanja opštine Svilajnac jer će doći do uklanjanja naselja koje je preko 40 godina imalo karakter privremenog –rekao je Selaković.

-Svesni smo da se ovime socijalna integracia društveno osetljivih grupa ne završava. Potrebno je činiti napore i kada je osnaživanje socijalne zaštite u pitanju, omogućavanje zdravstvenih usluga, stvaranje pretpostavki za veću dostupnost i obim obrazovanja i naravno kada je u pitanju obezbeđivanje materijalno-finansijskih pretpostavki za život i zapošljavanja –rekao je Žigmanov.

Ovaj projekat opština Svilajnac sprovodi u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom. Njegova vrednost u Svilajncu je 173 miliona dinara: 18 miliona je uložila opština, a ostatak je finansirala Evropska unija.

-Puno naših ljudi živi i radi u inostranstvu, u zemljama Evropske unije. Ovo je Evropska unija na delu. Nije ona nešto zamišljeno, ona predstavlja i ovu zgradu, ovaj asfalt i ovu kanalizaciju. Ja sam im zahvalan u ime opštine što je puno sredstva implementirano na teritoriji naše opštine –rekao je Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Posle uručivanja ključeva, usledio je i obilazak igrališta koje se nalazi iza stambenog kompleksa. Takođe, u samom ulazu postavljeni su i crteži dece koja sada stanuju u ovoj zgradi sa svojim porodicama, a koji su nastali na radionicama na kojima je pružena podrška u savladavanju školskog gradiva.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .