Naslovna // Tu oko nas // U Pomoravlju pocela zetva ozimih zita

U Pomoravlju pocela zetva ozimih zita

Očekivani rod pšenice četiri i po tone.

Pod ozimim strnim žitima u Pomoravlju oko dvadeset hiljada hektara. Čim vremenski uslovi dozvole, počinje žetva pšenice na oko četrnaest i po hiljada hektara

Počela je žetva ozimih strnih žita i, kako ističu u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini, skinute su određene površine pod ječmom, a rezultati su sasvim zadovoljavajući.

– Ono što očekuje poljoprivrednike, čim to dozvole vremenske prilike, je žetva ozime pšenice na preko četrnaest i po hiljada hektara. Imali smo, nešto malo, padavina ovih dana i, u zavisnosti od regiona, palo je od sedam do dvadeset litara po kvadratnom metru. Pšenica je u završnoj fazi nalivanja zrna i kad počnu topli dani, bez padavina, krenuće i žeteoci. Sigurno da u ovoj godini neće biti rekordnih rezultata zbog toga što nije primenjivana puna agrotehnika, ali će prinosi biti od četiri i po do pet tona po hektaru – rekao je stručni saradnik za ratarstvo Poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Jagodini Miodrag Simić.
Preporuka je i da proizvođači prate razvoj zasejanih kultura. Kukuruzu ovo vreme pogoduje i za nekoliko dana počeće reproduktivna faza.

– Ukoliko ne bude nekih ekstremno visokih temperatura, sigurno će biti i dobra oplodnja. Preporuka našim proizvođačima je da, čim završe sa žetvom, obave „ugarenje” strnjišta. To je jedna stara, najbolja, agrotehnička mera kojom se rešava očuvanje vlage u zemljištu, zaoravnjem žetvenih ostataka se smanjuje upotreba mineralnih đubriva, a najvažnije je to što će se ,,isprovocirati” korovi koji mogu da se prskaju totalnim herbicidom ili duboko zaoru – istakao je Simić.

Poljoprivredni stručnjaci ističu da proizvođači treba da koriste srednje rane sorte koje stižu početkom jula za žetvu i koje mogu da daju dobre prinose. Poljoprivrednici u ovom kraju su upoznati i sa rezultatima sa oglednih njiva Poljoprivredno stručne i savetodavne službe na kojima je bilo trideset šest različitih sorti svih ozimih strnih žita i koje su dale najbolje prinose.
S. Lubura
Foto: A. Dobrosavljević

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .