Naslovna // Tu oko nas // Završen 4. “Ravanelius”: Muzički spektakl oduševio publiku svih generacija

Završen 4. “Ravanelius”: Muzički spektakl oduševio publiku svih generacija

Ovogodišnju manifestaciju spektakularnim nastupom otvorio poznati violinista Nemanja Radulović, a sastavni deo bogatog pratećeg programa bili su koncerti OMŠ „Dušan Skovran“ i Škole za muzičke talente. Pokrovitelj „Ravaneliusa“ je opština Ćuprija

Festival muzičke izuzetnosti „Ravanelius“, četvrti po redu, održan je od 1. do 8. jula na nekoliko lokacija u Ćupriji. Kao i prethodnih godina, organizatori su i ove, za ljubitelje klasične muzike svih starosnih generacija pripremili bogat program, koji je publiku oduševio svojom raznovrsnošću.

NEMANJA RADULOVIĆ I „DOUBLE SENS“ ODUŠEVIO PUBLIKU

Nemanja Radulović: Foto Boris Krstić

Ove godine, čast da otvori ovu jedinstvenu muzičku manifestaciju u Pomoravskom okrugu, pripala je istaknutom i sada već svetski poznatom violinisti Nemanji Raduloviću i ansamblu „Double Sens“, koji je sastavljen od domaćih i francuskih vrhunskih muzičara. Tokom koncerta, koji je održan na otvorenoj sceni Škole za muzičke talente, Radulović je izveo kompozicije sa najnovijeg albuma „Koreni“, a mnogobrojna publika koja je prisustvovala ovom jedinstvenom muzičkom putovanju, nagradila je izvođače gromoglasnim aplauzima.

KONCERT POVODOM POLA VEKA ŠKOLE ZA MUZIČKE TALENTE

Foto: TV Kopernikus

Škola za muzičke talente je svoj veliki jubilej, 50 godina postojanja i uspešnog rada, obeležila gala koncertom bivših i sadašnjih učenika.

-„Ravanelius“ je doneo poseban stil i neku vedrinu u naš muzički život. Prosto, ima smisla ono što radimo, da možemo da predstavimo publici. Tu su i bivši i sadašnji učenici. Mi smo to napravili kao neku vrstu mature, pošto mi nemamo tu vrstu okupljanja koju imaju druge škole i gde ima mnogo više učenika, tako da smo napravili otvoreni poziv za sve naše alumne da se vrate u školu iz koje su potekli i da malo podele svoja iskustva –rekla je direktorka ove škole Danijela Jović.

Koncert je počeo kompozicijom „O deci“ Irene Popović Dragović , za gudački orkestar. Kompozitorka je rekla da je ona posvećena svoj darovitoj deci koja stiču znanje u ovoj obrazovnoj ustanovi. Orkestrom je dirigovao Dejan Dačić, violinista i dirigent, inače učenik druge generacije talenata i prvi polaznik iz Ćuprije. Više od 40 godina živi i radi u Gracu u Austriji, gde je završio Muzičku akademiju. Među izvođačima bila je i violinistkinja Jelena Horvat, nekadašnja učenica ove škole, koja sada kao stipendista studira na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu. Ovo je bila prilika da škola za muzičke talente uruči zahvalnice i priznanja istaknutim pojedincima koji su dali svoj doprinos razvoju i promociji ove škole.

KONCERT PRIJATELJSTVA TRI SRODNE ŠKOLE U POMORAVLJU

Foto: Boris Krstić

Osnovna muzička škola „Dušan Skovran“ u Ćupriji osnovana je 1953. godine, pre tačno sedam decenija. Povodom obeležavanja ovog značajnog jubileja, ova obrazovna ustanova priredila je jedan zanimljiv muzički događaj pod nazivom „Koncert prijateljstva“. Na njemu su nastupili najbolji učenici ove škole, ali i oni iz muzičkih škola „Vladimir Đorđević“ u Jagodini i „Milenko Živković“ u Paraćinu. Iz uprave škole istakli su da im je drago što sa srodnim institucijama u Pomoravskom okrugu imaju lepu saradnju, kao i to što je iza njih školska godina puna uspeha.

-Takmičenje koje smo organizovali je obuhvatalo samo tri muzičke škole, a bio je tako veliki broj dece. Veliko je oduševljenje svih njih, dobili smo jako puno pozitivnih komentar, tako da verujem da ćemo sledeće godine krenuti i na nivo cele Srbije. Organizovali smo i prvo međunarodno takmičenja uz pomoć lokalne samouprave. Naša ekipa mešovitog orkestra je osvojila prvo mesto i bila je pobednik kategorije. Pre par nedelja imali smo i sjajan koncert nagrađenih učenika  kojih imamo preko 70, od kojih su laureati njih četvoro. Imamo preko 50 prvih nagrada, 15 drugih, 11 trećih i na kraju, kao kruna cele godine, je učešće na jednom ovako velikom festivalu koji poprima evropske i svetske kvalitete –rekao je Marko Milovanović, direktor OMŠ „Dušan Skovran“ u Ćupriji.

Koncert je započet horskim nastupom, a nastavljen je solističkim vokalnim nastupima, kao i izvođenjima na različitim instrumentima, a svaki nastup publika je nagradila burnim aplauzima.

ODLIČAN NASTUP TRIA NEDE NIKOLIĆ

Foto: TV Kopernikus

Trio Nede Nikolić čine tri vrsna muzičara: Neda Nikolić na fruli, Aleksandar Petrović na kontrabasu i Nemanja Nikolić na klaviru. Zajedno već par godina unazad, na koncertima širom zemlje i sveta, publici predstavljaju pravu muzičku magiju i nude joj nešto što se retko može čuti, a to su predstavili i publici tokom svog koncerta u Ćupriji, a koji je održan u sklopu ovogodišnjeg „Ravaneliusa“.

-To je kombinacija frule sa klasičnim instrumentima kao što su kontrabas i klavir, što nije često i toliko zastupljeno. S obzirom na to da sam ja odrasla na tradicionalnoj, narodnoj muzici i pored sve klasike i „world musica“, ja i dalje težim ka Balkanu i našim korenima. Trudim se da iskombinujem i napravim aranžmane da to bude nešto novo i moderno, ali da zadrži svoje korene. Naš repertoar je baziran na tim nekim balkanskim numerama iz Makedonije, Bosne i Hercegove, Bugarske i Srbije, ali u nekim potpuno novim, zanimljivim aranžmanima. Pokušavamo da iskoristimo sve instrumente i njihove mogućnosti. Mislim da uspevamo u tome da napravimo nešto interesantno. Velika nam je čast što smo ovde. Ovo je jedan sjajan festival, na jednoj visokoj poziciji i zaista bih volela da traje još dugo. Nivo organizacije je visok, a umetnički direktor Dragan Đorđević je jako dobar domaćin –rekla je Neda Nikolić.

Svako izvođenje brojna publika nagradila je gromoglasnim aplauzima. Do kraja godine trio Nede Nikolić nastupaće ponovo pred publikom u Nemačkoj, ali i u Americi i Aziji, a ujedno su izrazili nadu da im ovo ne bude poslednji susret sa ćuprijskom publikom.

BOGAT I RAZNOVRSTAN PRATEĆI PROGRAM

Radionica izrade gudačkih instrumenata: Foto TV Kopernikus

Sastavni deo ovogodišnjeg „Ravaneliusa“ bilo je i izvođenje opere za decu „Ivica i Marica“, Udruženja „Visoko Ce“ iz Novog Sada. Održana je i radionica izrade gudačkih instrumenata za najmlađe, koju je pred brojnim mališanima, u ambijentu Moravskog parka održao prof. Panta Veličković. Održan je Muzički bioskop za decu , tokom kog je kamerni sastav od 7 do 10 muzičara uživo izvodio muziku i efekte iz crtanih filmova, koji su se istovremeno emitovali na projekcijskom platnu na sceni. Radi se o projektu Agencije „Tekiart“ koji je do sada videlo preko 3000 ljudi, a čiji je cilj upoznavanje dece sa klasičnom muzikom na nov i nesvakidašnji način. U kamernoj sali škole za muzičke talente, održan je koncert najboljih polaznika Ravaneliusovog masterklasa. U  sali OMŠ „Dušan Skovran“ održano je veče kamerne muzike posvećeno Jovanu Rakiću, a na istom mestu, poslednjeg dana festivala održan je i koncert makedonskog kamernog orkestra „Profundus“.

Ovogodišnji „Ravanelius“ održan je u organizaciji i pod pokroviteljstvom opštine Ćuprija, u suorganizaciji sa Ustanovom kulture „Ćuprija“, Školom za muzičke talente“ i Osnovnom muzičkom školom „Dušan Skovran“

D.M. / J.L.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .