Naslovna // Tu oko nas // Završen treći kamp ritmičke gimnastike u Svilajncu: Spoj umetnosti i sporta

Završen treći kamp ritmičke gimnastike u Svilajncu: Spoj umetnosti i sporta

Tokom osmodnevnog kampa učestvovalo je 15 trenera i više od 100 devojčica iz cele Srbije. Kamp je organizovao Gimnastičarski klub „Evita“ u saradnji sa Ljubov Barikinom iz Rusije i opštinom Svilajnac. Poslednjeg dana priređen završni koncert učesnica

Foto: TV Kopernikus

Završna revija tradicionalnog, trećeg po redu kampa ritmičke gimnastike održana je protekle subote u Svilajncu. Organizator je Gimnastičarski klub „Evita“ u saradnji sa Ljubov Barikinom, ritmičkom gimnastičarkom iz Rusije i opštinom Svilajnac, a naziv projekta koji su sprovodili je „Umetnost u sportu“.

Učestvovalo je 15 trenera i više od 100 devojčica iz gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Paraćin, Pirot, Mladenovac, Niš, Vrnjačka Banja, Despotovac, Svilajnac, a među njima je bila i jedna devojčica iz Rusije. Tokom osam dana trajanja kampa, devojčice su imale prilike da nauče mnoge tehnike vezane za ritmičku gimnastiku: od tehnika tela, preko rada sa rekvizitima, pa sve do baleta i drugih vrsta plesa koje su sastavni deo ovog sporta. Završnog dana kampa, protekle subote, devojčice su pred brojnom publikom izvele solističke i grupne tačke i tako demonstrirale šta su naučile.

Završnoj reviji prisustvovao je i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović. On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Svilajnac domaćin jedne ovakve manifestacije:

-Mi smo dosta toga uradili kao grad da ovakve manifestacije mogu ovde da se održavaju. Svega ovoga ne bi bilo da nije entuzijazma ovih ljudi. Zajedno smo radili ovaj posao: oni gimnastiku, a ja renoviranje nekih objekata, ali smo imali deju da svi jednog dana budete ovde. Ta ideja je tada možda bila nestvarna i sada se dogodila, ali mislim da to ovaj grad zaslužuje. Svi zaslužuju da dođu u Svilajnac i da se ovde dobro osećaju –rekao je Milanović tokom obraćanja prisutnima.

Foto: TV Kopernikus

Devojčice su tokom trajanja kampa imale prilike da uče od prvog trenera i promotera kampa, bivše ruske ritmičke gimnastičarke Ljubov Barikine, ali i od Darie Mitrović i Tatjane Orkine koje su treneri Gimnastičkarskog kluba „Partizan“:

-Ovaj kamp je mogućnost da se devojčice razviju sa svih strana, da dobiju kvalitetnu informaciju i da rade sa najboljim trenerima i profesionalcima. Ovo je period Olimpijskih igara i olimpijski šampion može da bude samo jedan, a puno dece se bavi ovim sportom. Moja majka je bila trener prvog olimpijskog šampiona Rusije 2000. godine. Ja želim da dam što više informacija i kvaliteta svakoj devojčici ne samo jednoj. To je razlog zbog kog sam ja ovde –rekla je Barikina.

David Sinđelić, predsednik Skupštine Gimnastičarskog kluba „Evita“ iz Svilajnca, izrazio je zadovoljstvo zbog osnivanja ovog kampa, ali i nastavka saradnje koja traje od 2018. godine:

-Smatrali smo da ovako nešto nedostaje Srbiji. Malo je sportskih kampova kada je ritmička gimnastika u pitanju. Mi smo brzo naši zajednički jezik i prve godine saradnja je bila odlična. Bilo bi glupo da je nismo nastavili. Jako nas raduje što se povećava broj devojčica učesnika, kao i broj klubova. To je znak da je ono što smo radili dobro, čim se oni pojavljuju ove na istom mestu u isto vreme svake godine –rekao je Sinđelić.

Pored završnog koncerta, sastavni deo događaja bila je i razmena poklona između učesnika, organizatora i pokrovitelja kampa.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .