Naslovna // Uncategorized // Nagrada “Čičak” za doprinos srpskoj satiri Dragomiru S. Radovanoviću

Nagrada “Čičak” za doprinos srpskoj satiri Dragomiru S. Radovanoviću

„Radujem se svakoj nagradi“ istakao je laureat. Tokom večeri, govorili su istoričar mr Dejan Tanić, književnik Miroslav Dimitrijević i predsednica kluba Snežana Bihler. Čitani su i aforizmi, a priređen je i muzički program

Laureat tokom uručivanja priznanja: Foto TV Kopernikus

Profesor i književnik Dragomir S. Radovanović dobitnik je prestižnog književnog priznanja „Žikica Jovanović Čičak“ za 2019. godinu, nagrade koju Književni klub „Đura Jakšić“ iz Jagodine dodeljuje za savremeni doprinos srpskoj satiri. Priznanje mu je uručeno na svečanosti u prostorijama ove ustanove kulture proteklog četvrtka.

Odluku o tome kome će pripasti „Čičak“ ove godine doneo je tročlani žiri koji su činili: Toni S. Stojanović, Miroslav Dimitrijević i dr Bratislav Magdić, koji su u zvaničnom saopštenju, između ostalog, naveli da njegovi aforizmi na poseban način prenose živu misao. Laureat je istakao da mu ovo priznanje, koje mu je lično tokom večeri uručio Žikičin brat Buca Jovanović, jako prija:

-Svakoj nagradi se radujem, iako nisam možda u godinama kada bi to trebalo. Mislim da nisu iskreni ljudi koji kažu da im nagrada ne znači ništa. Meni znači, to je priznanje za rad koji ste ostavili iza sebe i drago mi je zbog toga –rekao je Radovanović.

On je takođe istakao da je vreme u kom živimo izuzetno inspirativno za sve one koji se bave satirom:

-Često puta kažem, a negde sam to i pročitao: toliko gluposti se dnevno desi, da satiričari samo to treba da rade. I onda ne mogu da postignu sve. Za sad imamo obilje materijala za pisanje i ja to koristim –istakao je Radovanović.

Tokom večeri, o laureatu govorili su Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini koja je pročitala biografiju i vodila program i književnik Miroslav Dimitrijević. Istoričar, mr Dejan Tanić, govorio je o Žikici Jovanoviću Čičku, istakavši tom prilikom da je ovaj svestrani umetnik i te kako „uticao na mentalitet stare Jagodine“. Aforizme su čitali Bojan Miloradović i Kristina Bigić Makić, a u muzičkom delu programa nastupio je jagodinski kantautor Duško Dimitrijević Endži. Laureat ne planira stane sa pisanjem. Kako je rekao, već sledeće godine očekuje ga objavljivanje tri nove zbirke aforizama.

Dragomir S. Radovanović, književnik i doktor ekonomskih nauka, rođen je 1948. godine u Kacabaću, u opštini Bojnik. Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Skoplju. Pisanjem se bavi od 1987. godine i do sada je objavio 192 knjige iz različitih oblasti. Piše prozna, poetska, ali i dramska, satirična i aforistična dela. Iz njegovog pera do sada je izašlo više od 30 hiljada aforizama vešto spakovanih u 52 knjige. Njegovi radovi zastupljeni su u brojnim antologijama i leksikonima, član je nekoliko književnih udruženja, a za svoje stvaralaštvo dobio je više značajnih nagrada.

Nagrada „Žikica Jovanović Čičak“ dodeljuje su u znak sećanja na istoimenog jagodinskog novinara, urednika Radio Jagodine, glumca, slikara i satiričara koji je preminuo 2005. godine u 56. godini života.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .