Naslovna // Vesti // Klaus Fišer počasni građanin Jagodine

Klaus Fišer počasni građanin Jagodine

On je ovo priznanje dobio zbog zasluga u oblasti privrednog života, smanjenja nezaposlenosti i podizanja ugleda Jagodine

Marković i Fišer: Foto TV Kopernikus

U Skupštini grada Jagodine u ponedeljak je održana svečanost na kojoj je vlasniku nemačke kompanije „Fišer“, Klausu Fišeru, predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma uručio najviše priznanje grada Jagodine Povelju počasnog građanina. Klaus Fišer je ovo priznanje dobio zbog zasluga u oblasti privrednog života, smanjenja nezaposlenosti i podizanja ugleda Jagodine otvaranjem fabrike u našem gradu.

Marković se Fišeru zahvalio što je izabrao da baš u Jagodini i Srbiji napravi fabriku. 

-Posebno sam vam zahvalan na platama koje imaju naši radnici u Vašoj fabrici, a koje su više nego u mnogim drugim stranim fabrikama. Želim da vam prenesem i pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je na svečanoj sednici primio Povelju počasnog građanina grada Jagodine i koji je rekao da ono što je obećano Vašoj kompaniji biće 100 odsto realizovano. U Srbiji se poštuje svaki investitor, a posebno oni iz najmoćnije ekonomske države Nemačke – rekao je Marković. 

Vlasnik kompanije „Fišer“ Klaus Fišer istakao je da ni u jednoj državi u Evropi nisu naišli na izvanredne uslove kao što je to slučaj u Srbiji i Jagodini. 

-Dve godine smo po Evropi tražili lokaciju za našu fabriku, ali nigde nismo pronašli tako savršeno okruženje za našu fabriku kao ovde u Jagodini. Investiciona klima u Srbiji je više nego konkurentna, zatim odlično obučeni ljudi, neznatne jezičke barijere, dobar pristup internetu i pristojan nivo mobilne mreže, kao i izvrsno znanje vaših radnika. Nikada u 70 – godišnjoj istoriji kompanije „Fišer“ nismo uspeli da tako dobro i brzo izgradimo pogon kao u Jagodini. Vi ste gospodine Palma značajno tome doprineli. Da je Angela Merkel kada je bila u Srbiji imala vremena da poseti Jagodinu siguran sam da bi se još više zalagala da Srbija uđe u Evropsku uniju, mada nisam siguran da bi pristup vaše zemlje Evropskoj uniji za vas predstavljao prednost. Svi ti zakoni, propisi i odluke kojima su preduzeća u Evropskoj uniji izložena više koče razvoj i put u uspešniju budućnost. Toga ste za sada pošteđeni. Naša sadašnja fabrika u Jagodini je na 8500 kvadrata i zaposliće ukupno 450 radnika i tu proizvodimo ventilacione mlaznice za Mercedes, Folksavgen i BMNj. Mi kada smo videli koliko zavisimo od dobavljača sa Dalekog istoka, odlučili smo da našu novu fabriku za proizvodnju tiplova izgradimo u Jagodini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom otvaranja našeg sadašnjeg pogona u Jagodini 10. juna rekao da će Srbija dati za 10 posto bolje uslove od bilo koje druge ponude iz regiona. Mi prihvatamo vašu ponudu, iako nismo do sada ni u jednoj drugoj balkanskoj državi tražili alternativnu ponudu. Prevagnulo je uverenje da smo ovde u Jagodini već pronašli najpogodniju lokaciju i već smo u fazi izrade projekta – rekao je Klaus Fišer. 

Dragan Marković Palma je rekao da je za velike investitore najvažnija sigurnost kapitala, da kurs evra miruje, da se poreske stope ne menjanju i da postoji međunarodna popularnost kakvu nema nijedna druga država na ovim prostorima osim Srbije. 

N.P.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .