Naslovna // Vesti // Ministar Petkovic i ambasador Dezer sutra u Senjskom rudniku

Ministar Petkovic i ambasador Dezer sutra u Senjskom rudniku

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i ambasador, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Vensan Dežer će sutra, u sredu, posetiti Senjski rudnik, rodno mesto industrijalizacije Srbije osnovano 1853. godine

U Senjskom rudniku sprovodi se prvi projekat u regionu Zapadnog Balkana koji se bavi rehabilitacijom industrijskog nasleđa i problemom ekonomske stagnacije i depopulacije sa kojim se suočavaju industrijska naselja.

Evropska unija obezbedila je finansijska sredstva u iznosu od 1.500.000 evra za rekonstrukciju i restauraciju objekata Aleksandrovog Potkopa (stara administrativna zgrada, Muzeja ugljarstva, radionica – kovacnica) i projekat „Tehnička pomoć za osnivanje Regionalnog centra kulturne bastine Senjskog rudnika“ odnosno edukaciju i obuku lokalnog stanovništva.

Tom prilikom ambasador, sef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Vensan Dežer simbolicno će predati ključeve rekonstruisane zgrade kovačnice predsedniku opštine Despotovac Dejanu Nenadoviću i zajedno sa ministrom kulture i informisanja Bratislavom Petkovićem obići izložbu radova nastalih tokom likovne kolonije “Senjski Rudnik – Grad rudara”.

Istog dana biće potpisan i Memorandum o razumevanju – Politička saglasnost između ministarstava, opština i Saveta Evrope u sprovođenju Pilot projekta lokalnog razvoja Resava-Mlava.
N. P.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .