Naslovna // Vesti // Obeležena slava jagodinske Nove crkve: Apostoli Petar i Pavle zaštitnici Jagodine

Obeležena slava jagodinske Nove crkve: Apostoli Petar i Pavle zaštitnici Jagodine

Petrovdan je gradska slava i slava jagodinskog hrama Svetih apostola Petra i Pavla. Pored liturgije i rezanja slavkog kolača, slavlje je pratio tradicionalni etno sajam u porti Nove jagodinske crkve.

Foto: TV Kopernikus

Sveti apostoli  Petar i Pavle proslavljaju se u Jagodini kao zaštitnici grada i  Nove jagodinske crkve, koja nosi imena ovih svetaca. Proslava u hramu je započeta večernjim bdenijem , zatim jutarnjom liturgijom, a potom litijom oko crkve i rezanjem slavkih kolača, pa je tako Dragan Marković, ovogodišnji kolačar predao kolač Janku Raičiću, a ispred crkvenog hora, koji nosi ime apostola Petra i Pavla, Marija Stefanović predala je slavski kolač Snežani Marković, narednoj kolačarki.

-Raduje me što vidim ovoliko naroda, koji je odvojio svoje slobodno vreme da dođe u crkvu i proslavi zajedno sa nama naše molitvenike pred Bogom, svetog apostola Petra i apostola Pavla. Zaista, crkva jeste radost i ljubav, pogotovo u ovakvim danima kada slavimo hramovnu slavu, obeležavajući, mogu slobodno reći, dva najveća apostola Hristova, koji zbog svoje veličine i poštovanja u narodu nisu mogli da budu razdvojeni, nego se zajedno slave, iako potpuno različiti, ali srcem predani Bogu. Naši stari Jagodinci, kada su pravili novu bogomolju u gradu, drugu po redu, opredelili su se da ona ponese ime ovih velikih apostola. Radili su oni ovaj hram kroz teška vremena, ali izdržali su i, mogu slobodno da kažem, uradili zaista veličanstven posao, jer ova Nova crkva je zaista ukras u centru grada. Na nama je sada da je održavamo i čuvamo, a kako bolje nego okupljanjem vernog naroda, jer crkva i jeste narod, istakao je Milan Đorđević, starešina crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini.

Foto: TV Kopernikus

Tradicionalno, u porti Nove jagodinske crkve, na Petrovdan, organizovan je Etno sajam, koji je okupio preko 40 izlagača iz cele zemlje. Organizacija je, kao i prethodnih godina, poverena jagodinskom Udruženju za očuvanje starih zanata „Etno forma“, a pokrovitelj je Skupština grada.

– Etno sajam organizujemo više od 15 godina i svaki put je on sve brojniji, jer nam dolaze prijatelji iz različnih srpskih udruženja koji se, baš poput nas, bave očuvanjem starih zanata. Ovde možete videti sve što ruke mogu da naprave, od veza, preko tkanih stvari, duboreza, pčelinjih , asurdžijskih i kožarskih proizvoda,  do prirodnih preparata za negu kože. Na sajmu je preko 40 izlagača I sigurna sam da ima za svakog po nešto, kaže Olga Nešović, predsednica  Udruženja „Etno Forma“

Obeležavanje hramovne slave Svetih apostola Petra i Pavla, pratio je koncert grupe “Ikos” i bogat kulturno-umetnički program.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .