Naslovna // Vesti // Održana 18. Svetosavska akademija u Jagodini

Održana 18. Svetosavska akademija u Jagodini

Događaju su prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan, jagodinsko sveštenstvo, gradonačelnik Jagodine i brojni posetioci. Priređen je i prigodan i kvalitetan program u kom su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, studenti Fakulteta pedagoških nauka i članovi KUD-a „Kablovi“

Program je izazvao burne aplauze prisutnih

Svetosavska akademija, 18. po redu, održana je protekle nedelje, 26. januara, u Centru za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini. Ona je održana u okviru obeležavanja 18. po redu Svetosavske nedelje u ovom gradu.

Kao i svake godine, svečanosti su prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Vladika šumadijski Gospodin Jovan, predstavnici jagodinskog sveštenstva, gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i brojni drugi posetioci. Najpre se prisutnima obratio Vladika Jovan koji je naglasio da Sveti Sava treba da bude pečat i potpis svih nas:

-Sveti Sava je voleo svoj narod, ali iznad svega voleo svoju omladinu, decu i zato, kako je rekao Sveti Vladika Nikolaj, Sveti Sava je najlepše srpsko dete. Zaista, naša deca koja žive osam vekova posle Svetog Save, dok imaju taj pečat na sebi mi možemo u svakom našem detetu, a deca su dobra, videti lik Svetoga Save. Mnogo je šta napisano i kazano o Svetome Savi, ali to je knjiga koja je bar za nas Srbe još uvek neiscrtana i neispisana. To što knjiga nije ispisana, to je amanet svima nama da je ispisujemo i da opisujemo tu knjigu. Svetosavska knjiga je ustvari Sveto jevanđelje. Šta bi bio Sava bez Hrista? Ništa. Šta bi bila Savina kniga bez jevanđelja? Ništa. Zato je on vodio, rukovodio i privodio svoj narod Hristu i širio mir, ljubav i slogu –rekao je Vladika Jovan između ostalog.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan tokom Akademije

On je potom najistaknutijim jagodinskim učenicima uručio i nagrade. To su bili učenici koji su osvojili prvo mesto na 18. po redu takmičenju u recitovanju duhovnih pesama: Veljko Milošević, učenik 4. razreda Osnovne škole „Rada Miljković“ i Teodora Savić, učenica osmog razreda Osnovne škole „Radislav Nikčević“ iz Majura. Nagrada je uručena i Ani Đorđević, učenici druge godine Ekonomsko-trgovinske škole „Slavka Đurđević“, za najbolji svetosavski temat.

Priređen je i bogat, prigodan kulturno-umetnički program. Započet je troparom Svetom Savi u kom su učestvovali horovi jagodinskih crkava Svetih arhangela Mihaila i Gavrila i Svetih apostola Petra i Pavla. Zatim, publici su se svojim nastupima koji su se sastojali od izvodjenja pesama,  recitacija, dramskih komada i igara predstavili učenici jagodinskih osnovnih i srednjih škola, studenti Fakulteta pedagoških nauka i članovi Kulturno-umetničkog društva „Kablovi“. Program je završen himnom Svetom Savi, koju su izveli svi učesnici ovogodišnje Akademije.

Programu je, par sati ranije, prethodilo i praznično bdenije, koje je služilo upravo Njegovo Preosveštenstvo Vladika Šumadijski Gospodin Jovan. Dan kasnije, brojne osnovne i srednje škole u Jagodini tradicionalno su obeležile školsku slavu. Njihove priredbe su započete uz prisustvo sveštenstva i rezanje slavskog kolača, a učenici i nastavnici svake od njih priredili su prigodan kulturno-umetnički program.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .