Naslovna // Vesti // Počela nova školska godina na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Počela nova školska godina na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Nastavu, koja će se odvijati uglavnom putem interneta, ove godine pohađaće 170 studenata, kako iz Jagodine, tako i iz drugih gradova Srbije. Prvog dana, organizovana je svečana podela indeksa, kao i upoznavanje brucoša sa profesorima i načinom rada

Foto: TV Kopernikus

Nova školska 2020/2021. godina na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini počela je 21. septembra. Prisutni studenti su se prvog dana upoznali sa profesorima, predmetima i načinom rada, a svečano su uručeni i indeksi za 170 brucoša koji će pohađati nastavu na smerovima za vaspitača, vaspitača u predškolskim ustanovama i učitelja.

Zbog još uvek nepovoljne situacije sa korona virusom, način rada je izmenjen, te će svi studenti nastavu pohađati putem interneta. Violeta Jovanović, dekan  Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, istakla je da je i ovakav način rada veoma efektan i kvalitetan, te da kao takav može u potpunosti da parira nastavi koja bi se odvijala uživo:

-Ova akademska godina drugačija je od prethodnih. Mi smo se odlučili da ovaj put akcenat stavimo na zdravlje: kako studenata, tako i profesora i drugih koji su zaposleni u ovoj ustanovi, ali i njihovih porodica. Mlad smo kolektiv i vrlo brzo smo se prilagodili novom načinu rada. Moramo da vladamo svim obrazovnim alatima, pa i onim koji služe za nastavu putem interneta. Mogu da kažem da se pokazala velika solidarnost među profesorima koji su pomagali jedni drugima da se snađu. Svi su pripremili programe rada. Uglavnom su se svi odlučili za „Zoom“ platformu koja nudi široke mogućnosti, ne samo za interaktivnu nastavu, već i za praćenje klasičnih prezentacija. Svi studenti će u zadatom terminu biti na ekranu, tako da ćemo razgovarati sa njima kao da su u učionici. Mi već godinama imamo i „Moodle“ platformu, gde će se takođe postavljati nastavni materijal. Ona je odlična za proveru znanja. Uvereni smo da će ovo biti jedno dobro iskustvo za buduće učitelje i vaspitače i da će iskoristiti ovu priliku da savladaju način rada i u ovom novom formatu –istakla je Jovanović.

Studenata ima iz Jagodine, ali i iz drugih gradova i mesta u Srbiji

Iako je ove godine akcenat na nastavi putem interneta, držanje predavanja u amfiteatru još uvek nije u potpunosti isključeno:

-Dogovor je takav da svaki put kada studenti i profesori izraze želju i potrebu, mogu da se okupe. Nismo ih obavezali da to bude redovna nastava. Ona će se odvijati putem interneta, a ako se ukaže potreba za kontaktnom nastavom i proverom znanja na taj način, onda ćemo preći i na taj oblik nastave –istakla je dekanica.

Iz uprave ove obrazovne ustanove istakli su da su zadovoljni ovogodišnjim odzivom mladih ljudi. Sva budžetska mesta popunjena su već u junu, a posle beogradskog, učiteljski fakultet u Jagodini najtraženiji je u Srbiji, što je višegodišnja tradicija na koju su oni ponosni:

-Upisala sam ovaj fakultet zato što volim da radim sa decom. Imam drugaricu koja završava studije ovde, tako da sam po njenoj preporuci najviše i došla ovde –rekla je Jelena Ilić iz Kragujevca.

-Odlučila sam se za studiranje u ovom gradu zato što sam čula da je ovde najbolji učiteljski fakultet i zato što volim rad sa decom –rekla je Kristina Milanović iz Kruševca.

Istog dana, svečano su uručeni i indeksi

-Upisala sam ovaj fakultet zato što volim ovo zanimanje i zato što mislim da u životu treba raditi ono što voliš. Volim Jagodinu i drugarica mi je odavde, tako da sam se jednim delom i zbog toga odlučila da studiram ovde –rekla je Ivana Švabić iz Aranđelovca.

Pored profesora koji predaju na fakultetu, studentima su se obratili i predstavnici Studentske organizacije i Studentskog parlamenta, koji su upoznali brucoše sa načinom komunikacije sa njima i korišćenjem Fakultetskog informacionog sistema.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .